Ağ Otomasyonu Yapmaya Başlamak İçin Neden Beklememelisiniz?

06.08.2020

IT otomasyonlarından farklı olarak ağ otomasyonu ise, Forrester Research 1’in yeni yayınladığı rapora göre birçok kuruluş için yenidir.

network Security

Firmalar, otomasyonun ne kadar kıymetli olduğunu artık anlıyor. IT otomasyonunun faydalarından bahsetmeye de gerek yok, zaten birçok işletme bunların farkında. Bir platforma veya stratejiye yatırım yaptıktan sonra kullandıkları otomasyonlarla faydaları ilk elden tecrübe etmiş oldular.  IT otomasyonlarından farklı olarak ağ otomasyonu ise, Forrester Research 1’in yeni yayınladığı rapora göre birçok kuruluş için yenidir.

“Jump-Start Your Network Automation”, yani “Ağ Otomasyonuna Hemen Başlayın“ raporu, küresel altyapı yetkililerinin %56’sı otomasyon yazılımı uyguladığını, %19’unun da önümüzdeki 12 ay içerisinde uygulamayı planladığını ortaya koydu.

IT otomasyonlarını benimsemiş kuruluşlar, ağlarını otomatikleştirme konusunda da aynı yaklaşımı gösteriyorlar mı?

Otomatikleştirme sonucunda elde edilecek çıktıların oldukça olumlu  olacağı öngörülse de, raporda firmaların ağ otomasyonu konusunda en temel sorularla bile mücadele ettiklerini ortaya koydu.

Beklenecek Ne Var?

Forrester’a göre yaygın olarak bilinmeyenler şunlardır:

  • Nereden başlanmalı?
  • Nasıl başlanmalı?
  • Otomatikleştirmeye ne zaman başlanmalı?
  • Ölçeklendirme ne zaman yapılır?

Raporda karşımıza çıkan bu sorular bizi şaşırtmadı, çünkü müşterilerin ağ otomasyonu operasyonlarına başlamadan önce sıkça bu soruları soracağını tahmin etmiştik.

Firmaların çoğu, “ya hep ya hiç” yaklaşımını benimsediği için ağ otomasyonu söz konusu olduğunda nereden başlayacaklarını maalesef bilememektedir. Bunun yerine, dağıtım ekipleri, günlük karşılaştıkları problemlere odaklanarak süreci başlatabilirler. Küçük de olsa bu kazançlar ağ otomasyon stratejisi geliştirirken temel oluşturmaya yardımcı olacaktır.

Raporda, ortak kaygıların yanı sıra, kuruluşların ağ otomasyonu konusunda yaptığı yaygın hatalar da bulunmaktadır. Bulgular, bu hatalardan ötürü otomasyon girişiminin zorlaşacağını, zaman ve para kaybına yol açabileceğini ve yıllarca ilerleyemeyebileceklerini gösterdi. Bu olumsuzluklar gün yüzündeyken, ağ otomasyonunun neden ikinci plana itildiğini anlamak zor değildir.

Ancak, hatalarla ilgili temel sorular ve endişeler birlikte değerlendirilse bile ağ otomasyonunun karmaşıklığına inanmak doğru olmayacaktır. Küçükten başlayarak bir strateji geliştirmek, ağları zorlamadan yavaşça otomasyona geçirmek zaman içinde çok fayda sağlayacaktır.

Ağ Otomasyonuna Sadeleştirilmiş ve Bütüncül Bir Yaklaşım

Red Hat’in Ansible Otomasyon Platformu ile ap otomasyonunu başlatmak, firmaların ağ  altyapısını tüm üretim yaşam döngüsü boyunca yönetilebilir kılacaktır. Ağınızı inşa etmekten çok satıcılı konfigürasyonlara kadar, entegrasyondan günlük ağ yapılanma sapması kontrollerine kadar, sürekli uyumu sağlamak için çözümler üretiyoruz.

Ek olarak bu platform, Ansible’ın basit otomasyon sistemini kullanır. Yani daha önce izole edilmiş ağ yöneticileri ve IT organizasyonu aynı otomasyon diline sahip olması sayesinde  Ansible, hem eski hem de açık ağlarda yerel destek gerekmeksizin çalışabilen bir altyapı aracıdır.

Artık ağ sistemleri, iş yükü yönetiminde bütüncül bir yaklaşım için kuruluşun genel otomasyon stratejisine dahil edilebilir. Forrester’ın bulguları, firmaların ağ otomasyonu konusundaki sorularını ve endişelerini ortaya çıkarsa da, ağ otomasyonu karmaşık olmak zorunda değildir ve otomatikleşmeyi ertelemek için bir sebep yoktur.

Ağ otomasyonuna başlarken aklınızda bulunması gereken birkaç basit madde ile devam edelim:

  • Red Hat’in Ansible Ootomasyon Platformu gibi kullanımı kolay ve doğru çalışan bir aracı seçin. Ayrıca, beyin fırtınası yapabilmek adına ağ personelinizi de bu işe dahil edebilirsiniz.
  • Ağ otomasyonu konusunda aceleci davranmayın. Öncelikle küçük problemleri çözmeye odaklanın ve öğrendikçe otomasyonu ölçeklendirerek ilerleyin.
  • Manuel işlem yapma dürtünüz ile savaşın. Ağ otomasyonuna öğrenmeye öncelik vermezseniz süreç uzayacaktır.
  • Başarınızı ölçümlemek için metrikler tanımlayın.

Red Hat’in Ansible Otomasyon Platformu ile ağ otomasyonu hakkında daha fazla bilgi edinmek için websitemizi ziyaret edebilirsiniz.