Ağa Bağlı Depolama Nedir? Red Hat SDS Çözümleriyle Ne Gibi Avantajlar Sunar?

05.10.2020

ğa bağlı depolama (NAS), saklanan verilerin ağ ile bağlanan cihazlar için daha erişilebilir olmasını sağlayan dosya seviyesindeki depolama mimarisidir

redhat

Ağa Bağlı Depolama Nedir? Red Hat SDS Çözümleriyle Ne Gibi Avantajlar Sunar?

Ağa bağlı depolama (NAS), saklanan verilerin ağ ile bağlanan cihazlar için daha erişilebilir olmasını sağlayan dosya seviyesindeki depolama mimarisidir. Farklı istemci türleri veriye erişim sağlayabilir. Amaca özel üretilen bir bilgisayar şeklindeki aygıt olarak sunulur. 

NAS sistemlerinde donanıma önceden konfigürasyonu yapılmış bir yazılım yüklenir. Diğer yandan, NAS yazılımları genel amaçlı sunuculardan farklı olarak hafif işletim sistemi üzerinde çalışır. Bu hafif işletim sistemi de genellikle donanıma gömülüdür. NAS kutuları, veri aktarım protokolleri ile formatlanır. 

Ağa Bağlı Depolama Nedir? Yazılım Tarafından Tanımlanan Çözümler Nelerdir?

Red Hat tarafından sunulan ağa bağlı depolama hizmetleri, yazılım tarafından tanımlanan çözümler (SDS) olarak adlandırılır. Bu sistem, verilerin üstüne inşa edilmiş bir tür veri yönetim katmanıdır. Bu çözüm sayesinde donanımla yazılımı birbirine bağlayan aygıtlara yapılan yatırım önemli ölçüde azalır. SDS sayesinde depolama yazılımı normal işlemler için kullanılan sunucular üzerinden kullanılabilir. 

Buna ek olarak SDS sayesinde bulut ortamındaki ve fiziksel ortamdaki depolama kaynaklarında ölçekleme yapılabilir. Şirkette bulunan verilerin artmasıyla birlikte yukarı yönlü ölçekleme sağlanır. Böylece donanım yatırımı veya donanım değişikliği yapmadan daha fazla veri depolanabilir. 

Red Hat SDS Çözümleriyle Ne Gibi Avantajlar Sunar?

Red Hat yazılım tarafından tanımlanan, çözümleri açık depolama çözümleri sunar. Böylelikle işler daha verimli hale getirilir, daha hızlı büyüme sağlanır ve verilerin güvenli olarak depolanması sağlanır. Red Hat SDS çözümlerinin avantajları şu şekilde sıralanabilir:

•    Güvenilir erişime ihtiyaç duyulan anlarda ağda bulunan veriler yavaşlamaz.
•    Red Hat SDS çözümleri kapsayıcılar, büyük veri analizi, obje depolama ve zengin medya gibi alanlarda kullanılabilir. 
•    Daha iyi işletme, iş görüleri elde etmek için devasa veriler hızlı ve güvenli şekilde analiz edilir. 
•    Kapsayıcı uygulamalarda kalıcı depolama ile bu uygulamalardan daha fazla şey elde edilir. 
•    Petabaytlarca veri esnek ve güvenilir şekilde saklanır, yedeklenir ve gerekli durumlarda çağrılır. 
•    SDS ve donanım satıcısının aynı olması gerekmez. Yani Red Hat SDS farklı donanımlarla uyumlu olarak çalışır. Bu nedenle herhangi bir ek donanım yatırımına ihtiyaç duyulmaz.