Artırılmış Gerçeklik Nedir?

05.10.2020

Artırılmış Gerçeklik şu anda en büyük teknoloji trendlerinden biridir ve AR’ye hazır telefonlar ve cihazlar dünya çapında erişilebilir hale geldikçe daha da gelişecektir

2

Artırılmış Gerçeklik şu anda en büyük teknoloji trendlerinden biridir ve AR’ye hazır telefonlar ve cihazlar dünya çapında erişilebilir hale geldikçe daha da gelişecektir. Artırılmış Gerçeklik üzerindeki dijital büyütme kaplamasıyla gerçek hayat ortamını görmemizi sağlar. Gerçek dünyadaki günlük nesnelerin üzerine video, metin ya da görüntü formatındaki bilgileri yerleştirmek için dijital teknolojiyi kullanır. Kullanıcı AR kullanarak dünyayı görebilmek için bir akıllı telefon, tablet ya da kulaklık kullanır.

Artırılmış Gerçeklik teknolojisindeki gelişmelerle birlikte bu örnekler akıllı telefonunuzda hali hazırda mevcut olandan farklı değildir. Artırılmış Gerçeklik aslında Snapchat lensleri, arabanızı kalabalık bir otoparkta bulmanıza yardımcı olan uygulmalar, ve hatta evden ayrılmadan kıyafetlerinizi deneyebildiğiniz çeşitli alışveriş uygulamaları dahil olmak üzere sayısız şekilde kullanılabilir.

AR teknolojisinin belki de en önemli örneği, 2016 yılında piyasaya sürülen ve hızla sansasyon haline gelen mobil uygulama Pokemon Go’dur. Oyunda oyuncular, sokaklarda hatta kendi evlerinde bile ortaya çıkan karakterleri bulur ve yakalarlar.

Oyunlar bir yana, AR teknolojisinin günlük hayatta kullanıldığı birçok alan vardır. Onları şu şekilde sıralayabiliriz:

•    Gelişmiş navigasyon sistemleri, yolun canlı görüntüsünün üzerine bir rota eklemek için Artırılmış Gerçeklik kullanır.
•    Futbol oyunları sırasında, yayıncılar, oyunları resimlemek ve analiz edebilmek için AR sayesinde çizgiler çizebilirler.
•    Mobilya ve ev eşyaları satan öncü markalar bir mobilyanın evinizde nasıl duracağını görmenizi sağlayan bir AR uygulaması kullanırlar.
•    Askeri savaş pilotları bir AR tasarımı sayesinde kask vizörlerinden yükseklik, hız ve diğer verileri başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan alabilirler.
•    Beyin cerrahları bazen ameliyatlarda onlara yardım etmesi açısından beynin üç boyutlu AR tasarımını kullanırlar.
•    AR sayesinde, Pompeii gibi eski tarihi yerlerde uygarlıkların bugünün tarihi kalıntıları üzerindeki görüntülerini yansıtarak geçmişi hayata geçirebilir.

Artırılmış Gerçeklik Nasıl Çalışır?

Bir kullanıcı kendi cihazını kullanarak bir AR tetikleyicisini taradığında, AR uygulaması kamerada görünenin üzerine görüntü veya video desenleri için arama yapacak. Kişi cihazı hareket ettirdiğinde AR kaplaması da hareket edecek.

Güncel olarak kullanılan iki AR teknolojisi aşağıdaki gibidir:

İşaret tabanlı AR - İşaret tabanlı AR, QR kod, barkod gibi iki boyutlu işareti kullanır.
İşaretsiz AR – İşaretsiz AR gerçek hayatın herhangi bir parçasını AR deneyimini başlatmak için tetikleyici olarak kullanabilir. İşaretsiz AR bir fotoğraf ya da konum olabilir.