Cloud Computing Nedir? Red Hat Tüm Bulutları Kullanmanıza Nasıl Yardımcı Olur?

02.11.2020

Bulut teknolojileri son yıllarda önemli bir ivme kazanmış durumda. Tesis içi olarak adlandırılan çözümler, birçok durumda işletmeler için maliyetlerin artması anlamına geliyor.

cloud

Bulut teknolojileri son yıllarda önemli bir ivme kazanmış durumda. Tesis içi olarak adlandırılan çözümler, birçok durumda işletmeler için maliyetlerin artması anlamına geliyor. Aynı zamanda bu çözümleri kolaylıkla ve hızlı bir şekilde de ölçeklemek de mümkün değil. Cloud Computing gibi talep halinde sağlanan bilgisayar sistem kaynakları, işletmelerin ölçeklenmesine yardımcı oluyor.

Aslında bu kaynaklar birden fazla amaç için kullanılabiliyor. Günümüzde en popüler uygulamalar arasında veri depolama hizmetleri yer alıyor. Ayrıca işlem gücü elde etmek amacıyla de bulut sistemlerinden faydalanmak bu hizmetin ana alanı arasında sayılabilir. 

Cloud Computing Nedir?

Cloud Computing, IT görevleri ve süreçlerinin bulut ortamında yapılmasına verilen genel isimdir. Bu sistemler, tüm ağ boyunca veri havuzu sağlamanın yanı sıra ölçeklenebilir kaynakların paylaşılmasını sağlar. Genel kanının aksine bu bir teknoloji değil, bulut üzerinden iş yükünü gerçekleştirme fonksiyonudur. 

Temel Cloud Computing hizmet alanları IaaS (hizmet olarak altyapı), PaaS (hizmet olarak platform) ve SaaS (hizmet olarak yazılım) şeklinde sıralanabilir. Tüm bu alanlar, işletmelerin ihtiyaçlarına göre hızlı bir şekilde ölçeklenebilir. Depolama, veri tabanı, sunucu, yazılım, analitik gibi hesaplama işlemleri bulut üzerinden sunulur. Böylelikle bu yapıların fiziksel olarak işletmelerde barındırılmasından doğan maliyetler en aza indirilebilir. Ayrıca sistem altyapısı da verimli bir yapıya kavuşur. 

Red Hat Tüm Bulutları Kullanmanıza Nasıl Yardımcı Olur?

Red Hat, sağladığı açık kaynaklı teknolojiler sayesinde tüm bulut uygulamaları için tutarlı çözümler sunar. Herkese açık bulut sistemlerine ek olarak özel, hibrit ve çoklu sistemler de kullanılabilir. Standart bir işletim sistemi kullanılarak bir kapsayıcı paket uygulamasını paketler ve taşır. Taşıma işlemi buluttan buluta (cloud-to-cloud) şeklinde gerçekleşir. Ayrıca Red Hat tüm bu süreçleri otomatik hale getirecek araçları da sunar.

Red Hat, işletmelerin bulut üzerinde kaynak kullanımı için bulut stratejisi geliştirir ve özel yazılım çözümleri sunar. Ayrıca özel bulut kullanımı, bulutta kapsayıcı kullanımı ve herkese açık bulut kullanımı gibi seçenekleri de sunar. Red Hat farklı bulutlar için özel seçenekler sunarak işletim sistemi tarafında da tüm bulutları kullanmaya yardımcı olur.