Container Teknolojilerine Giriş: Red Hat Universal Base Images

27.07.2021

Caner Korkmaz

Bu yazımızda Red Hat Universal Base Images, ya da Red Hat UBI imajları hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Red Hat UBI imajları, Red Hat Enterprise Linux tabanlı container imajlarıdır.

cloud storage

Önceki yazılarımızda container, container imajı, registry gibi kavramlardan bahsetmiş, bir container imajını çalıştırdığımızda aslında container imajımızda paketlenmiş uygulamayı çalıştırdığımızı detaylı bir şekilde incelemiştik. Bu konular hakkında daha detaylı bilgi için önceki yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

 

Bu yazımızda Red Hat Universal Base Images, ya da Red Hat UBI imajları hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Red Hat UBI imajları, Red Hat Enterprise Linux tabanlı container imajlarıdır. Red Hat tarafından sağlanır ve düzenli olarak güncellenirler. Ancak standart RHEL (Red Hat Enterprise Linux) container imajlarından farklı olarak serbest bir şekilde paylaşılmalarına izin veren bir son kullanıcı lisansına sahiptirler. Dolayısıyla siz Red Hat UBI imajlarını kullanarak kendi uygulamanızı container imajı haline getirdiğinizde, bu imajı Docker Hub, Quay.io gibi herhangi bir registry sunucusuna yükleyerek serbestçe diğer insanlarla paylaşabilirsiniz. Hatta bu imajları Red Hat tabanlı olmayan platformlarda bile çalıştırabilirsiniz. 

Red Hat UBI, container içerisinde çalışan cloud-native ve web uygulamaları için temel container imajları olmaları için tasarlanmışlardır. Bu imajlara dayalı uygulamalar herhangi bir platformda çalıştırılabilmekle birlikte RHEL ya da OpenShift gibi Red Hat tabanlı platformlarda çalıştırıldıklarında Red Hat tarafından abonelik (subscription) kapsamında resmi şekilde desteklenmektedirler.

Red Hat UBI imajları, Red Hat Container Catalogüzerinden indirilebilir durumdadır. Burada ayrıca imajların tanım, teknik detay ve sağlık indeksi gibi bilgileri de incelenebilmektedir. Ayrıca Red Hat, Mayıs 2021 itibari ile UBI imajlarını Docker Hub üzerinden de “Verified Publisher” kategorisinde erişime açmış durumdadır. Detaylı bilgi için bu yazıyıinceleyebilirsiniz.

Red Hat UBI imajları, 4 farklı temel imaj şeklinde karşımıza çıkmaktadır: micro, minimal, standard ve init. Ayrıca bu imajlara dayalı çeşitli runtime imajları da (nodejs, ruby, python, php, perl vb.) gene Red Hat tarafından sağlanmaktadır.

Micro imajı, bu 4 temel imaj içerisindeki en küçük imajdır ve içerisinde bir paket yöneticisi dahi içermez. Ubi-minimal imajı, microdnf paket yöneticisi içeren minimal bir imajdır. Ubi-standard imajı RHEL üzerinde çalışan uygulamalar için tasarlanmış standard imajdır. Tar, gzip, dmidecode gibi temel araçlar ve yum paket yöneticisi bu imajda halihazırda bulunmaktadır. Ubi-init imajı ise systemd sistemini ve proseslerle ilgili araçları da içeren en kapsamlı imajdır.

RHEL8 tabanlı Red Hat UBI8 container imajlarını indirmek için aşağıdaki komutları çalıştırabiliriz.

podman pull registry.access.redhat.com/ubi8/ubi

podman pull registry.access.redhat.com/ubi8/ubi-minimal

podman pull registry.access.redhat.com/ubi8/ubi-micro

podman pull registry.access.redhat.com/ubi8/ubi-init

 

RHEL7 tabanlı Red Hat UBI7 container imajlarını indirmek için ise aşağıdaki komutları çalıştırabiliriz.

podman pull registry.access.redhat.com/ubi7/ubi

podman pull registry.access.redhat.com/ubi7/ubi-minimal

podman pull registry.access.redhat.com/ubi7/ubi-micro

podman pull registry.access.redhat.com/ubi7/ubi-init

 

Bu yazımızda Red Hat tarafından cloud-native uygulamalar için özel olarak tasarlanmış ve serbestçe paylaşılabilen Red Hat Universal Base Images ya da Red Hat UBI imajlarından bahsettik. Red Hat tarafından sağlanan ve düzenli olarak güncellenen bu container imajları sayesinde uygulamalarınızı ister Red Hat platformları (RHEL ya da OpenShift gibi) üzerinde isterse diğer platformlar üzerinde güvenle çalıştırabilirsiniz. Container teknolojileri, Kubernetes ve Red Hat OpenShift Container Platformu hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.