Dur, İşbirliği Yap ve Dinle: Daha İyi BT Operasyonları için Vanilla Ice’den Üç Aşamalı Plan

06.06.2019

Yarı-otobiyografik şarkısı “Ice Ice Baby” sadece müzik dünyasını değiştirmekle kalmadı, aynı zamanda, BT departmanları için de sonsuz ve hayati bir mesaj verdi: “Dur, işbirliği yap ve dinle.”

3

Bilgi teknolojisi tarihinde Charles Babbageand ve Ada Lovelace'den Bill Gates’e, Linus Torvalds’tan Robert Matthew Van Winkle'a kadar pek çok ünlü isim vardır. Eğer bu soyad yabancı geliyorsa, onu bir de Vanilla Ice olarak hatırlamayı deneyin. Yarı-otobiyografik şarkısı “Ice Ice Baby” sadece müzik dünyasını değiştirmekle kalmadı, aynı zamanda, BT departmanları için de sonsuz ve hayati bir mesaj verdi: “Dur, işbirliği yap ve dinle.”

Haydi Mesajı Parçalar Halinde İnceleyelim!

Dur

Merkezdeki anlaşmazlıklara son ver! Komuta merkezleri gelecekte, BT operasyonları için yapay zeka gibi gelişimler sayesinde gerekli olmayacaktır. Şimdilik varlar, ancak tartışma konusu oluşturmasına gerek yoktur. Iş yeri suçlama ve savunmasızlığın bulunduğu bir yer olabilir çünkü saatte yaklaşık 500 K ile 1 M dolar arasında ortalama bir kritik uygulama hatası oluşabilir. Insanlar, Çözünürlük Zamanını (MTTR) azaltmak için birlikte çalışılması gerektiğinde kendi eylemlerini haklı çıkartmak için suçlamaları saptırmaya çalışmaktadırlar. Anlaşmazlığı durdurduktan sonra, bir sonraki adım işbirliği yapmaktır.

İşbirliği Yap

İşbirliği, ekiplerin problemi belirlemesi ve düzeltmesini sağlayarak gecikme zamanını azaltmak için değerlidir. Uygulamadaki problemler daha karmaşık sorunlara yol açabilir. Bu problemler, ağdaki bir sorundan ortaya çıkabilir. (“Sorun her zaman ağdır.”)

Eğer bir ağ işlem merkezi yöneticiniz yoksa, ekipleriniz yalnızca uyarı izleme aracının karşısında otururlar. İlgili kişi kim? Hangi bölüm? İş dışında bir mail alırsanız hangi takma e-posta adını kullanmalısınız? Birçok şirketin elektonik tabloda tutulan telefon numaraları listesine dayanarak bu işleri yürütmesi oldukça şaşırtıcı.

Tüm bu engeller, MTTR kadar önemli olan Ortalama Onay Sürenizi (MTTA) uzatabilir. AlOps özellikli bir sistem, çağrılara otomatik onay ve cevap yöntemi, işbirliği ve incelemelerle sorunlar daha hızlı tespit edilir ve çözülür.

Amerika’nın ödemeli kredi birliği hizmet kuruluşu olan PSCU, Splunk Enterprise ve VictorOps tarafından geliştirilen AIOPs destekli sistemi kullanmayı seçti. Sonuç olarak, MTTA süresi dört saatten iki saate düşürüldü. Bu çözüm, “Benim sorunum değil” yaklaşımından “İlgileniyorum.” yaklaşımına geçişi sağlamaktadır. Van Winkle’nin dediği gibi, “Bir sorun varsa, ben çözerim.”

Dinle

Van Winkle, “MC’leri pastırma gibi pişirmek” ile övünmüştü. Bu, MC ‘yi düşündüğümüzde uygun bir tepki olsa da, bir kesinti sonrasında ekibinizi dinlemek hayati önem taşımaktadır. BT iş piyasası zorludur, bu yüzden işinde iyi insanları yanınızda tutmak çok önemlidir. Huzursuz iş yerleri insanların işten çıkmasına ve daha mutlu bir ortam sunan yeni yerler aramalarına sebep olabilir. İş birliğine odaklanan teknolojiler daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar, mesela mobil teknolojilerin arama deneyimini iyileştirmesi gibi.

Çözümler sonrasında incelemeler yapmak, olayların neden ve nasıl gerçekleştğini, daha da önemlisi, nasıl çözüldüklerini değerlendirmek için gerçekleri (insanlar ve ekipler arasındaki etkileşimleri) inceleme fırsatı da sunar.

En İyisinden Daha Azı Yetersizdir

DevOps ve operasyon takımları, yazılımcılar için tasarlanan durum yanıt sistemi ile kesinti sürenizi azaltmanıza ve operasyonlarınızı DevOps hızlı teslimat ile güvence altına almanıza yardımcı olabilirler. VictorOps, monitörlerinizden uyarıları alarak bir takvim oluşturur ve doğru ekiplerin müdahalesi için bildirim gönderir. Böylece sorunlarınızı daha hızlı ve verimli çözebilirsiniz.

VictorOps, ekibiniz bir sorunla karşılaştığında, gerekli kişileri ve ekipleri bir mobil uygulama veya web arayüzü üzerinden bularak işbirliğini kolaylaştırır ve hızlandırır. Geçmişe yönelik veriler ekibinize analitikler sayesinde kolayca sağlanır. Böylece, ekibinizin durum yanıtlarını sürekli olarak geliştirebilirsiniz. İşbirliği ve analitiklerin, daha kısa kesintiler, daha az kaynak israfı, ekibinizin bilgiyi daha iyi kullanması, ekibinizin daha işbirlikçi, güçlü ve keyifli bir mesai geçirmesi gibi faydaları vardır.

Hatta, serbest bırakma zamanı geldiğinde sakinliğinizi korumanıza yardımcı olduğu bile söylenebilir.

Durmak, İşbirliği Yapmak ve Dinlemek mi İstiyorsunuz?

VictorOps ve BT operasyonları platform yaklaşımı hakkında daha fazla bilgi edinin.