Evden Çalışan Kullanıcıları Siber Saldırılardan Nasıl Koruruz?

10.12.2020

COVID-19 pandemisi sürecinde, birçok şirket çalışanlarının evden çalışması için gerekli altyapıları kurdu. VPN gibi hizmetlerle işletmede bulunan ağa bağlanarak ofiste yapılabilecek tüm işler evde de yapılabilir hale geldi.

coded

COVID-19 pandemisi sürecinde, birçok şirket çalışanlarının evden çalışması için gerekli altyapıları kurdu. VPN gibi hizmetlerle işletmede bulunan ağa bağlanarak ofiste yapılabilecek tüm işler evde de yapılabilir hale geldi. Ancak evden çalışmak veri güvenliği açısından bazı sorunlara da yol açtı. Peki evden çalışan kullanıcıları siber saldırılardan nasıl koruruz? Şirketler veri güvenliğini evde nasıl sağlayabilirler?

VPN’e Ek Güvenlik Önlemlerine İhtiyaç Var

Şirketler VPN ya da diğer adıyla sanal özel ağ sayesinde bağlanabilirliklerini koruyorlardı. Evden çalışmaya geçilen süreçte ise çalışanlar bu VPN bağlantılarını kullanarak kurumsal veri merkezlerine bağlanabildi. Ancak VPN ağ geçitleri en yüksek zafiyete sahip alanlar arasında yer alıyor. Bu nedenle siber saldırılara karşı korunmak için güvenli VPN bağlantılarına ihtiyaç var.

Performans Optimizasyonu Gerekli

Son yıllarda şirketler şirket içi ağları korumak adına milyonlarca dolar yatırım yaptılar. Yeni nesil güvenlik duvarları, izinsiz giriş engelleme sistemleri ve tehdit tespit ve engelleme sistemleri bu yatırımlardan bazıları olarak sayılabilir. Tüm bu güvenlik önlemlerinin etkin olması için performans optimizasyonu yapılması gerekiyor. Böylece çalışanlar güvenlik önlemlerini uygularken işlerini de olduğu gibi sürdürebiliyor.

Çalışan Eğitimi

Teknik önlemlere ek olarak çalışanların eğitimi de siber saldırılara karşı korunmak için oldukça önemli. Siber güvenlik eğitimleri, çalışanları ağ ve veri güvenliği konusunda bilgilendirebilir. Evde kullandıkları şirket sistemlerine dair bilgilendirme yapmak da siber saldırıların önlenmesine yardımcı olabilir. Çalışanların olası siber saldırı kanalları ve siber saldırı türleri konusunda bilgilendirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda siber saldırıyı tespit ettiklerinde izleyecekleri adımlar konusunda da eğitimden geçmeleri gerekli. 

Tutarlı WFH Yaklaşımı

Evde çalışanlar için güvenlik çözümü sunarken farklı parçaları birleştiren çözümlerin sunulması gerekiyor. Güvenlik sistemlerini zincirleyerek birleştirmek yerine entegre yaklaşımı benimsemek bu aşamanın önemli bir adımını oluşturuyor. WFH çözümleri, tüm özelliklere sahip SD-WAN ile Tek Geçişli Paralel İşleme mimarisini birleştirmek için tasarlandı. Böylelikle kapsamlı ve entegre güvenlik çözümleri uygulanırken gelişmiş ve ölçeklenebilir yönlendirme de sağlanıyor. Bu entegrasyon sayesinde gecikmeler en aza indirilerek çalışanların neredeyse gerçek zamanlı olarak bağlantı kurmasına izin veriliyor.