Hibrit Bulut Nedir

17.06.2021

Çoğu büyük kuruluş, bulutun değerini iyi bilir. Ancak elbette, eski sistemleri söküp atmanın maliyetleri ve riskleri nedeniyle hibrit buluta geçiş yaparken büyük zorluklar yaşarlar. Hibrit bulutun önemli hale gelmesinin nedeni budur.

server room

Hibrit Bulut Hakkında

Çoğu büyük kuruluş, bulutun değerini iyi bilir. Ancak elbette, eski sistemleri söküp atmanın maliyetleri ve riskleri nedeniyle hibrit buluta geçiş yaparken büyük zorluklar yaşarlar. Hibrit bulutun önemli hale gelmesinin nedeni budur.

Deloitte Consulting LLP'de Baş Bulut Stratejisi Sorumlusu olan David Linthicum, "Hibrit bulutun klasik bir tanımı var ve birkaç tanesi piyasada gelişti," dedi. Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü tarafından tanımlanan klasik tanım, eşleştirilmiş özel (şirket içinde mevcuttur) ve genel buluttur. Bir kuruluş, uygulamaları özel veya genel tarafta çalıştırabilir hatta bazı durumlarda hem özel hem de genel bulutlarda tek bir uygulama çalıştırabilirler. Öte yandan, pazarın gelişmiş hibrit bulut biraz daha esnek bir şekilde tanımlanmıştır. Bu hibrit bulutlar, genel bir buluttan yararlanmaya devam ederken, ana bilgisayarlar, geleneksel sunucular vb. gibi şirket içinde var olan farklı sistem türleridir. Bunların her ikisi de uygulama ve veritabanı işlemeyi destekler. Bu genellikle hibrit BT gibi başka isimlerle anılır. 

Yine de hibrit bulutla ilgili doğal sorunlar vardır. Gerçek şu ki, kendi riskleri olan entegrasyonla ilgili çok ağır bir yük mevcuttur. Maliyetler genellikle daha yüksektir ve saf buluta kıyasla daha az çevikliğin yanı sıra daha az işlevi vardır.

Bir de doğru teknik becerilere sahip yeterli sayıda insana sahip olma sorunları var. Thomvest Ventures'ta Girişim Ortağı olan Umesh Padval, bunun en büyük sorun olduğunu söyler. "İşletmelerin başlangıçta danışmanlık hizmetlerini ve zaman içinde kendi uzmanlıklarını geliştirirken hibrit çözümler sağlayan satıcıların profesyonel hizmetlerini kullanmaları gerekiyor," der.

Her şeye rağmen, birçok büyük işletmenin hibrit bulut oluşturmaya odaklanmaktan başka seçeneği yoktur. SAP Ürün Pazarlama Küresel Başkan Yardımcısı Dan Lahl, "Hibrit ortamlar, kritik ve iş için temel uygulamalar çalıştıran, kendi veri merkezlerine sahip olan neredeyse tüm şirketler için hayatın bir gerçeğidir," dedi. "Önemli şirket içi yatırımları olduğu aşikar ancak bulutta bulunan yeni özelliklerde önemli avantajlar görüyorlar. Bir CEO'nun CIO'suna sorması gereken mutlak yanlış soru şudur: 'Buluta ne kadar hızlı ilerliyoruz?' Doğru soru şudur: 'Şirketimize ve müşterilerimize yeni inovasyonları çalıştırırsak fayda sağlayacak iş uygulamaları var mı? Bunlar bulutta mı? '' Bazı uygulamalar için bugün cevap evet, bazıları için ise hayır. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, hibrit ortamlar gibi özel veri merkezinden buluta köprü oluşturan yazılım çözümlerinde sürekli bir büyüme görüyoruz. Sonunda, bu veri merkezleri azalacak ve böylece artık hibrit manzaralar görmeyeceğiz, ancak uygulamalar buluta geçtiğinde bile, yeni iş değeri sağlamak için bu uygulamaları entegre etme ihtiyacı artmaya devam edecek. "