Hizmet Olarak Yazılım, Yani "SaaS" Nedir ve Hakkında Bilmedikleriniz

10.02.2018

Hizmet olarak (SaaS) yazılım, temelde bulut tabanlı olan uygulamaların internete bağlanmasını ve bunun üzerinden kullanılmasını sağlamaktadır

saas

Hizmet olarak (SaaS) yazılım, temelde bulut tabanlı olan uygulamaların internete bağlanmasını ve bunun üzerinden kullanılmasını sağlamaktadır. Örneğin e-mail, ofis araçları ve takvimler bu hizmetlere örnek olarak gösterilebilir. SaaS, kullandıkça öde mantığı ile çalışmaktadır. Hizmet sağlayıcılarının sunucularında bulunan SaaS, müşteri olan şirket ve bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmaktadır. Paket programlara göre daha uygun maliyetlidir. Çünkü hazır paket programlarında bazı kullanılmayan özellikler de bulunabilir bu da gereksiz bir ödemeyi gerektirir. SaaS sayesinde ihtiyacınız kadarını satın alabilirsiniz bunun dışında ileride ihtiyacınız olan özellikleri de ek olarak almanız mümkündür.

Peki SaaS kullanıcılara hangi konularda kolaylık sağlamaktadır. Bu yazımızda bundan bahsedeceğiz.

Maliyet

SaaS modeli sayesinde kullanılacak olan yazılımın sadece faydalarına odaklanmak mümkündür. Kısacası alınan hizmetin detaylarında boğulmaz tüm bu ayrıntıları hizmet sağlayıcısına bırakmış olursunuz. Bu da zamandan dolaysıyla da maliyetten tasarruf etmenizi sağlar. SaaS’ın maliyet anlamındaki bir diğer avantajı ise bu işi yapacak personellere artık gerek kalmamasıdır. Tüm iş hizmet sağlayıcısı tarafından yapılacağı için ekstra masraf olmaz.

SaaS’ta Veri Gizliliği

SaaS hizmeti satın almadan önce mutlaka hizmet sağlayıcısı ile veriler hususunda bir sözleşme yapmak gerekmektedir. SaaS’ı kullanmayı bırakmanız durumunda sistem içerisinde biriken verileri geri almak ve bu verilerin gizliliğini sağlamak için mutlaka şirket ile anlaşma yapmak gerekmektedir. Aksi takdirde büyük mağduriyetler yaşayabilirsiniz.

Sürdürülebilir

SaaS modeli sayesinde, kendi sektörünüzde yer alan bir ekosisteme girmiş olursunuz. Bu sayede izole bir ortamdan uzaklaşır ve diğer şirketlerle de iç içe olursunuz. Bu da rekabet ortamında size fayda getirecek unsurlardan birisidir. Sürdürülebilir bir yazılım sistemi olmasından ötürü de sürekli olarak yenilenen ve güncellenen SaaS, sektör içerisinde bulunan firmaların geri beslemeleriyle de gelişmektedir. Ekosistem tam olarak bu noktada SaaS ve SaaS’ı kullanan firmalara büyük faydalar sağlar.

Ergonomik Tasarım

SaaS hizmet yazılımı ayrıca müşterilerine kullanımı kolay ara yüzlü sistemler sunmaktadır. SaaS modeli internet üzerinden kullanılmaktadır ve bunun için sadece bir tarayıcı yeterli olmaktadır. Bu şekilde ekipler durduk yere kurulum ya da güncellemeler ile uğraşmak zorunda kalmaz. SaaS sayesinde internet olan her ortamda işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ulaşılan yazılım her daim en güncel yazılımdır ve sürekli olarak da gelişim gösterir.

SaaS Modelinin Temel Özellikleri Nelerdir?

SaaS modeli müşterilere birçok özellik sunmaktadır. Bu özelliklerin başında ise şunlar gelir:

-Ağ tabanlı bir erişim ve yönetim imkanı

-Zamandan ve mekandan bağımsız olarak web aracılığı ile bağlanabilme özelliği

-Çoklu kullanıcı sunma imkanı bu sayede aynı anda birkaç iş birden yönetilebilir

-Güncelleme basitliği. Güncellemeler merkezden gelir ve müşteriler kurulum ya da güncelleme gibi sıkıntılarla uğraşmak zorunda kalmaz.

-Sunucu maliyetleri ciddi anlamda azalır.

-Teknik bakım ve uygulamaları geliştirme için ayrılan bütçede ciddi anlamda düşüş yaşanır. Bir nevi tasarruf edilir.

-Lisans maliyetleri ortadan kalkar.

-Kullanılan süre kadar ödeme imkanı sunar.

-Bu hizmet dünyanın hemen hemen her noktasından alınabilir.

-Güvenlik maliyetleri düşer

SaaS Modelinin Avantajları Nelerdir?

Hizmet Olarak Yazılım yani SaaS modeli birçok avantajı da beraberinde getirmektedir.

-İnternet bağlantısının ve bilgisayarın olduğu hemen hemen her yerden kolay ulaşım imkanı sunar. SaaS olmayan programlarla bunu yapmak zordur ve sürekli olarak ofise gidip gelmek gerekebilir. Bu da zamandan tasarruf etmenizi engeller.

-Kullanıcılar arasında dosya ve bilgi paylaşımı yapılabilir. Bu sayede kargaşa ortadan kalkar. Takip kolay bir biçimde yapılabilir.

-Tüm yazışmalar sistemde barındırılır ve arşivlenir. Geriye dönük olarak bu arşivleri incelemek mümkündür.

-Online belgelerin arşivlenmesi de mümkündür.

Hizmet Olarak Yazılım yani SaaS müşterilerine yüksek performans sunmaktadır. Bir SaaS hizmeti sunan firma, daha çok müşteriye rahatlıkla ulaşmak ister. Bu nedenle de SaaS’ı sürekli olarak güncel ve performansı yüksek bir biçimde tutar. Aksi halde insanlar yazılımı iptal edebilir. Bu nedenle birçok SaaS yazılımının size yüksek performans sunacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.