IoT Nedir ve Hangi Sektörler İçin En Çok Önemi Taşımaktadır?

06.02.2018

Internet of Things (IoT) yani Türkçe anlamıyla “Nesnelerin İnterneti” herhangi bir cihazı (açma / kapama anahtarına sahip olduğu sürece) internete ve diğer cihazlara bağlamak için kullandığımız teknolojilerden birisidir.

ıot

Nesnelerin İnterneti yani IoT, şu anda internete bağlanan, veri toplayan ve paylaşan milyarlarca fiziksel cihaza işaret eder. Ucuz işlemciler ve kablosuz ağlar sayesinde, bir telefondan bir uçağa, herhangi bir şeyi IoT'nin bir parçası haline getirmek mümkün. Bu insanın katılımı olmadan iletişim kurmaya olanak tanıyan ve dijital ve fiziksel dünyaları birleştiren cihazlara yapay zeka katan önemli bir teknoloji olarak kabul edilmektedir.

Internet of Things (IoT) yani Türkçe anlamıyla “Nesnelerin İnterneti” herhangi bir cihazı (açma / kapama anahtarına sahip olduğu sürece) internete ve diğer cihazlara bağlamak için kullandığımız teknolojilerden birisidir.  IoT, birbirine bağlı cihazlar ve insanlardan oluşan dev bir ağdır. Bunların tamamı kullandıkları çevre hakkında veri toplar ve paylaşır. Bu, her türlü nesneyi içermektedir. Örneğin akıllı mikrodalga fırınlar; yiyeceğinizi doğru süre içinde otomatik olarak pişiren karmaşık sensörlere sahiptir. Ya da kendi kendini süren araçlarla, giyilebilir fitness cihazları da yapay zeka ile birçok işlem yapabilir. İşte tüm bunlar nesnelerin interneti aracılığı ile gerçekleşmektedir.

IoT Nasıl Çalışmaktadır?

Yerleşik sensörlere sahip cihaz ve nesneler, farklı cihazlardan gelen verileri bütünleştiren ve en değerli bilgileri belirli ihtiyaçlara yönelik olarak oluşturulan uygulamalarla paylaşmaktadır. Bunun için tüm cihazlar nesnelerin interneti platformlarına bağlanmak zorundadır.  Bu güçlü IoT platformları, hangi bilgilerin yararlı olduğunu ve nelerin güvenli bir şekilde aktarılabileceğini tam olarak belirleyebilir. Bu yetenekleri, bilgi kalıplarını tespit etmek, önerilerde bulunmak ve oluşabilecek sorunları tespit etmek için kullanılabilir. Örneğin, bir araba imalat işletmesine sahipseniz hangi bileşenlerin (örneğin deri koltuklar veya alaşım jantlar) en popüler olduğunu öğrenmek isteyebilirsiniz. Nesnelerin İnterneti teknolojisini kullanarak bu konuda şunları yapabilirsiniz:

-Bir showroom'da hangi alanların en popüler olduğunu ve müşterilerin en uzun süre en çok nerede gözüktüğünü tespit etmek için sensör kullanabilirsiniz.

-Hangi bileşenlerin en hızlı sattığını belirlemek için mevcut satış verilerine bakabilirsiniz.

-Bu cihazlar ve sensörler tarafından toplanan bilgiler, zaman ve paradan tasarruf etmeye yardımcı olan birçok kararı vermenizi de sağlayabilir.

IoT Hangi Sektörler İçin Önem Taşımaktadır?

IoT, günümüzde teknoloji ile içli dışlı olan birçok sektör için önem taşımaktadır. Teknolojinin hızlı dönüşümüne ayak uyduramayan birçok firma geride kalmaktadır. Bu nedenle de aşağıda özellikle belirttiğimiz sektörlerde bir firma sahibiyseniz mutlaka nesnelerin internetine uyum sağlayacak uygulamalar yapmalısınız. Peki IoT hangi sektörler için önem taşımaktadır? Biraz bundan bahsedelim.

Otomotiv

Nesnelerin İnterneti’ne bağlanan otomobiller,  elde edilen verileri daha iyi geliştirmeler yapmak için kullanabilmektedir. IoT ile elde edilen veriler, yeni sürüş deneyimlerini daha iyi bir hale getirmekte ve otomotiv sektörüne de ticaret anlamında büyük katkılar sunmaktadır. Eğer yeni nesil ulaşım çözümlerini firmanıza entegre etmek istiyorsanız mutlaka Nesnelerin İnterneti teknolojilerinden yararlanmalısınız.

Enerji

Enerji sektöründe IoT Teknolojileri, fabrikaların ve tesislerin dağıtım şebekelerinin daha iyi yönetilmesini sağlamaktadır. IoT ile güvenilirlik ve verimlilik de ciddi anlamda artış göstermektedir. Enerji sektöründe Nesnelerin İnterneti ile hizmetlerin düzeyleri yükselmekte, işletim maliyetleri düşmekte ve çalışanların güvenliği üst seviyede sağlanabilmektedir.

Sağlık

Sağlık sektöründe IoT teknolojileri, hastaların durumlarını tespit ederek acil müdahalelerde zaman kazanılmasını sağlamaktadır. Bu sırada veri analizleri kullanılmakta ve yapay zekadan faydalanılmaktadır.

Akıllı Evler / Akıllı Binalar

IoT teknolojisi ile yeni nesil akıllı bina kavramı üst düzeye çıkmaktadır. Bu teknolojiler sayesinde bina sakinleri için daha iyi deneyimler sunulabilmektedir. Örneğin ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme gibi önemli konular Nesnelerin İnterneti aracılığı ile düzenlendiği zaman enerji tasarrufu da sağlanabilmektedir.

Perakende Sektörü

Perakende sektöründe müşterilerin alışveriş alışkanlıklarını öğrenmek oldukça önemlidir. İşte bu verilerin tamamı nesnelerin interneti teknolojileri sayesinde rahatlıkla elde edilebilmektedir. Bu şekilde üst düzey mağazacılık ile müşteri memnuniyeti kazanmak da basit bir hale gelmektedir.

Endüstriyel Süreçler

Nesnelerin interneti teknolojileri ile geleceğin endüstriyel süreçlerini yönetebilmek oldukça basittir. Eğer üretim ve imalat süreçlerinde endüstriyel bilgisayarlar, robotik süreçler  ve insan makine ara yüzlerini kullanarak iyileştirme yapmak isteniyorsa mutlaka nesnelerin interneti teknolojilerinden yararlanmak gerekmektedir.