İş Zekasının 5N 1K'sı

09.10.2021

Business Intelligence (BI) olarak da bilinen iş zekası, iş süreçlerine dair en karmaşık verilerin anlamlı bir şekilde yorumlanmasını sağlar.

3

Gazetecilik sektöründe çok sık kullanılan 5N1K kavramı tüm sektörlere uyarlanabilir. Bu kavram, bilgi toplama ya da problem çözmede başvurulan temel soruları tanımlar. 5N1K’nın açılımı “Ne, ne zaman, neden, nerede, nasıl ve kim?” şeklindedir. Hangi sektörde olursanız olun, iş zekası süreçlerini bu sorulardan yola çıkarak analiz edebilir, böylece verilerinize dair grafik ve istatistikleri en verimli şekilde değerlendirebilirsiniz.

Çağı Yakalayan Bir Analiz Süreci

Business Intelligence (BI) olarak da bilinen iş zekası, iş süreçlerine dair en karmaşık verilerin anlamlı bir şekilde yorumlanmasını sağlar. Bu verilerin anlamlı hale getirilmesi ve firma için kullanılabilir olması için iş zekası analizlerinden yararlanabilirsiniz. Böylece iş ve görev süreçlerine dair karar verme süreci hızlanmış olur. Riskleri azaltan iş zekası değerlendirmeleri güvenilir ve mantıklı karar alma sürecini destekler. İş zekası araçlarını tercih ederek görev akışlarınıza yönelik harita, tablo, grafik, performans çizelgeleri ve çeşitli istatistikleri bir arada inceleyebilirsiniz. Etkili, kolay ve hızlı bir veri analizini detaylandırarak sunan bu araçlar, çalışma performansını artırmak için nokta atışı düzenlemeler yapmanıza yardımcı olur. Önceden belirlediğiniz iş hedeflerinizin ne kadarına eriştiğinizi iş zekası uygulamaları ile takip edebilirsiniz. Raporları ilgili personelle paylaşarak iş süreçlerinde ve görev dağılımında yapacağınız değişiklikleri yüksek performansla sonuçlandırabilirsiniz.

İş Zekasının Sağladığı Avantajlar

İş zekası, teknolojik gelişmeleri adım adım takip eden ve bu doğrultuda sürekli güncellenip gelişen özelliklere sahiptir. Online olarak kontrol edilebilen iş zekası panelleri, çalışmalarınızı dilediğiniz yerden analiz etmenize yardımcı olur. İş, görev ve personel verilerini detaylı bir şekilde değerlendirme fırsatınız olduğu için iş akışında gördüğünüz eksikleri kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Bu sayede zaman kaybının önüne geçebilir, personelin daha yüksek performansla çalışmasını sağlayabilirsiniz. Web üzerinden erişim sağlanabilen iş zekası uygulamaları, online analizleri çok yönlü olarak detaylandırır. Bu uygulamalardan yararlanarak verilere erişim sağlanabilir. Sonuç olarak her düzeyde karar ve raporlara ulaşabilirsiniz. 
Farklı sektörlerin ve departmanların yararlanabileceği iş zekası araçları çeşitli iş süreçlerinin raporlanmasına yardımcı olur. Arşivlenen pek çok veri firmanızın ihtiyaç ve beklentilerine uygun olarak özetlenerek değerlendirmenize sunulur. Sentezlenen analizler ile çok yönlü değerlendirmeler elde edildiği için şirketinizin yararına değişiklikler yapmanız kolaylaşır. İş zekası araçları ile her seviye ve görevden personel, yetkilendirmeler doğrultusunda analizler yapabilir. Bu sayede personeliniz kişisel performansını artırmak için çalışma akışında düzenlemeler yapabilir. Analizler sayesinde en doğru ve en güncel bilgilere ulaşılabildiği için bilgi işlem departmanının iş yükü de azalmış olur.

Veri Analizlerine Anlık Erişim Sağlayın

Hyperintelligence, kişiselleştirilmiş zekanın öncüsü olan analitik bir uygulama olarak tanımlanır. Bu nedenle iş zekası kavramında da önemi olan bir teknolojik yeniliktir. Anlık veri analizi yapmaya olanak tanıyan bu özellik, firma ve şirketlerin çalışmalarına hız kazandırmada önemli rol oynar. İş akışı sürecinde hızlı karar almanın önemli olduğu durumlarda olası risk faktörlerini ve maddi kayıpları azaltmak için Hyperintelligence özelliğinden yararlanabilirsiniz. Artificial Intelligence, yani yapay zeka kavramıyla iç içe olan bu özellik, firma verilerinin en doğru şekilde analiz edilmesini sağlayarak zaman kaybı yaşamanıza engel olur. Çağın teknolojik gelişmelerini yakından takip eden ve sürekli güncellenen yapay zeka yaklaşımları bilişsel ve bilinç temelli ögelerle harmanlanır. Bu da verilerin doğru ve etkili analizlerle sunulmasını kolaylaştırır.
Redington Türkiye portföyünde yer alan MicroStrategy’nin sahip olduğu özelliklerle iş zekası süreçlerini şirketinizin ve personelinizin ihtiyaçları doğrultusunda yönetebilirsiniz. MicroStrategy ile en güncel raporlamalardan destek alarak iş akışınızı verimli bir şekilde sürdürebilirsiniz.