İşletme Dünyasında 2017’nin 5 Büyük Teknolojik Gelişmesi

11.12.2017

2017, teknolojik ilerlemeler için harika bir yıl oldu. 90'lı yılların başında başlayan araştırmalar ve projeler bazıları tarafından devrim niteliğinde görülen ürün ve tekniklerin doğmasını sağladı.

1

2017, teknolojik ilerlemeler için harika bir yıl oldu. 90'lı yılların başında başlayan araştırmalar ve projeler bazıları tarafından devrim niteliğinde görülen ürün ve tekniklerin doğmasını sağladı. Geçen yıl işletme dünyası sürekli tekrar eden siber güvenlik sorunları ve güvenlik açıklarıyla boğuşmak zorunda kaldı ancak bu yıl işletme teknoloji eğilimlerinin geçen yıla göre çok daha umut verici olduğu söylenebilir.

Yapay zekadan, kurumsal teknolojideki ilerlemelere kadar bu yıl kesinlikle teknolojik ilerlemeler adına önemli bir yıl oldu. Bu önemli teknolojik gelişmelerden bazıları aşağıda listelenmiştir:

AI ve ML: Yapay Zeka ve Makine Öğrenme, işletme dünyasını daha iyi hale getirdi. Dijital pazarlama, CRM ve veri analizi gibi iş alanları, AI (yapay zeka) ve ML (makine öğrenmesi) yardımı ile geliştirildi. Yeni ve eski AI algoritmaları, İKY, ERP ve EMS gibi zeki ve insan hatası barındırmayan kurumsal sofistike işletme çözümleri üretmek için birleştirildi.

VR, AR ve MR Pazarları: Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik ve Karma Gerçeklik, dünyanın ağzını açıkta bırakmış durumda. Akıllı gözlük ve kulaklıklar gibi giyilebilir teknolojiler bu ara kesinlike revaşta. İşletmeler Tony Stark deneyimini istiyor ve teknoloji devleri bunu olabildiğince hızlı ve verimli bir şekilde yerine getirmek için ellerinden geleni yapıyor, bunun yanında işletmeler için artırılmış akıllı sistemlere geçmek için çalışıyorlar. Bu üç pazar, tüm endüstrilerin, özellikle de eğlence endüstrisinin geleceği.

Edge IoT: Nesnelerin İnterneti her geçen gün büyümeye devam ediyor, bu muazzam büyüme zekaya olan gereksinimi de arttırıyor. IoT'de ayırt varlığı, veri iletimi için daha düşük gecikme süresi, sistemlerin verimliliğini artırma ve Nesnelerin İnterneti’nin güvenliğinin ön plana çıkmasını sağladı. Microsoft'un Azure IoT Edge, ortaya çıkan çeşitli endüstriyel kullanım durumlarını karşılayan ilk kurumsal paket oldu. Bulut tabanlı IoT sistemlerini kurmak için şablonlar sunan Microsoft, bu tür sistemlerin geliştirilmesi ve kurulum maliyetlerini önemli ölçüde düşürdü.

Blockchain: Merkezi olmayan, elektronik ve şifrelenmiş defterler blockchain çözümleri ile birlikte işletmeler için üretilir. Bu çözümler sürekli yeni özellikler ile güncellenmekte dijital para birimi, kayıtların yönetimi dahası kimlik doğrulamasına kadar değişen uygulamalara eklenmektedir. Bu çözümlerin güzelliği, herhangi bir endüstri tipi, özellikle finans ve sağlık endüstrisini mükemmel hale getirebilme kapasitesidir çünkü bu sistemde tek nokta hatasına bile yer yoktur.

SDN ve NFV: Dijital çağ, işletmeleri dinamik olmaya ve yenilikler yapmaya zorluyor. İşletmeler artan karmaşaşıklık yüzünden mevcut eski ağlarla ilgili birçok zorlukla karşılaşıyorlar ve işlerini basitleştirmek ve daha verimli kılmak için yazılım tanımlı ağ ve ağ işlev sanallaştırması gibi yöntemlere yöneliyorlar. Bu şekilde daha kolay ağ yönetimi ile birlikte gerekli çevikliği ve ölçeklenebilirliği kurumsal boyutta sağlayabilir hale geliyorlar.  Dolayısıyla, sanal veri merkezleri ve Bulut hizmetleri gittikçe artan bir hızla benimseniyor.

Sonuç:

İşletme dünyasındaki teknolojik gelişmeler adeta ışık hızında ilerliyor.  Bahsedilen trend teknolojiler iş dünyasında devrim yaratıyor ve önümüzdeki yıllarda da büyük gelişmeler yaşanacağı kesin gözüküyor.