Turkcell lifebox, Red Hat ile Hayat Buldu

15.12.2017

Lifebox hizmetini geliştirirken hızlı büyüme ihtiyacına çözümler arayan Turkcell, Red Hat OpenStack® Platformu’na geçerek uygulamanın çok daha kolay ölçeklenebilir ve esnek geliştirilmesini sağladı.

1

Turkcell, müşterilerine Bulut tabanlı depolama sunan lifebox ürününü geçtiğimiz yıl hayata geçirmişti. Kısa süre içerisinde bir milyon kullanıcı baremini geçen ve Turkcellliler tarafından beğeni ile karşılanan ürün; mobil cihazınızda bulunan fotoğraf, video ve belgelerin Bulut sistemde saklanmasını sağlıyor.

Kolay erişim ve yönetim avantajları da bulunan lifebox hizmetini geliştirirken hızlı büyüme ihtiyacına cevap verebilecek çözümler arayan Turkcell, Red Hat OpenStack® Platformu’na geçerek uygulamanın çok daha kolay ölçeklenebilir ve esnek geliştirilmesini sağladı.

OpenStack Nedir?

Bilişim ve teknoloji dünyasında son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız OpenStack, Bulut bilişim sistemleri inşa edilmesi için kullanılan tüm uygulamaların bir arada sunulduğu bir altyapı.

Bilişim profesyonelleri arasında kafa karışıklığına neden olabilen bu tanımı biraz genişletmek gerekirse; OpenStack’i Bulut depolama platformu olarak değil, Bulut sistemleri hazırlamak ve yönetmek için kullanılan altyapı olarak anlamak gerekiyor.

Rackspace Cloud ve NASA işbirliği ile 2010 yılında hayata geçirilen OpenStack, açık kaynak kodlu bir platform olarak da öne çıkıyor. IBM, AMD ve Intel gibi dünyaca ünlü markaların da tercih ettiği sistem, OpenStack Foundation tarafından desteklenmekte.

Turkcell lifebox OpenStack’i Tercih Etti

Daha önceki projelerinde de Red Hat ile işbirliği yapan Turkcell, lifebox için esnek ve ölçeklenebilir bir sistem yaratmak için işe koyuldu. Öncelikle başka bir markanın sunduğu Cloud platformu ile proje geliştirmeye başlayan marka, projenin ilerlemesi ile birlikte geliştirme zorlukları ve yüksek maliyetlerle karşılaştı.

Red Hat ile gerçekleştirdiği önceki çalışmalarda Linux çözümlerini kullanan Turkcell; lifebox projesi için ihtiyaçlarını stabilite, esneklik ve ölçeklenebilirlik olarak belirledi. 2017 yılında düzenlenen Red Hat Summit’te Yılın Red Hat Sertifikalı Profesyoneli de seçilen Turkcell Cloud Mühendislik Yöneticisi Orhan Bıyıklıoğlu, yaşadıkları sorunu şu sözlerle tanımlıyor; “Hali hazırda kullandığımız çözüm, ölçeklendirme açısından ihtiyaçlarımızı karşılamıyordu ve sistem mimarisi açısından bazı problemlerle karşılaşıyorduk.“

Turkcell’in daha hızlı, esnek ve düşük maliyetli çözüm ihtiyacını karşılayan Red Hat OpenStack® Platform sayesinde kullanıcı sayısında beklenen hızlı artış başarılı şekilde karşılandı. Yeni özelliklerin de çok daha hızlı ve kolay şekilde canlıya alınmasını sağlayan çözüm, proje stabilitesini ve güvenilirliğini büyük ölçüde artırdı.

Proje geliştirme süresince Red Hat’ten de destek alan Turkcell ekibi, kısa süre içerisinde 4 petabayt verinin saklandığı ve 3 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip bir bulut depolama platformu yaratmayı başardı. Proje geliştirme ve yönetim maliyetlerinde de büyük bir düşüş sağlayan Red Hat OpenStack® Platformu ile, ileride beklenen kullanıcı ve veri artışının da karşılanması sağlandı.

Diğer Projeler İçin De İlk Tercih

Red Hat OpenStack® Platformu sayesinde lifebox ürününü hızlı ve düşük maliyetli şekilde yayına almayı başaran Turkcell, geliştirdiği diğer projelerde de Red Hat tarafından sunulan çözümleri aktif şekilde kullanmaya başladı.

IP tabanlı mesajlaşma uygulaması BiP için de Red Hat OpenStack® Platformu’nu tercih eden marka, kurumsal müşterilerinin kullanımı için geliştirdiği diğer Bulut tabanlı uygulamalarında da OpenStack çözümlerinden yararlanacak. İlerleyen aşamalarda Ağ Fonksiyonlarının Sanallaştırılması (NFV) projelerinde de Red Hat OpenStack® Platformu’nun kullanılması için çalışmalar başlatılmış durumda.

Red Hat’in proje süresince danışmanlığından da faydalanan Turkcell ekibinin ilk Red Hat sertifikalı mühendisi de olan Orhan Bıyıklıoğlu, bugün ise ekipteki 15 kişinin bu sertifikaya sahip olduğunu söylüyor. Marka olarak binlerce server kullandıklarını belirten Bıyıklıoğlu, müşterilerine sundukları birçok servisin de Red Hat Enterprise Linux altyapısında olduğunu söylüyor. İlerleyen günlerde Turkcell ile Red Hat işbirliklerinin artacağını şimdiden söyleyebiliriz.