Veritas Enterprise Vault 14.4 Sürümü ile Gelen Yenilikler

01.09.2023

Ahmet Yusuf Türkoğlu

Veritas, lider veri arşivleme çözümü Enterprise Vault için 14.4 sürümünü duyurdu. Bu yeni sürümle birlikte Veritas, kullanıcılarına bir takım geliştirmeler sunuyor. Gelin bu yeniliklere birlikte göz atalım.

1

Veritas, lider veri arşivleme çözümü Enterprise Vault için 14.4 sürümünü duyurdu. Bu yeni sürümle birlikte Veritas, kullanıcılarına bir takım geliştirmeler sunuyor. Gelin bu yeniliklere birlikte göz atalım.

İlk iyileştirme, Elasticsearch indeksleme motoruyla ilgili. Bildiğiniz gibi Veritas, Enterprise Vault 14.2 sürümü ile birlikte konvansiyonel indeksleme motorunu Elasticsearch ile değiştirerek ürünün performansını ve güvenliğini bambaşka bir boyuta taşımıştı. Bu sistemle birlikte ürün, indeksleme operasyonlarını çok daha hızlı yapabiliyor ve kullanıcılar indeks verilerinin yedeğini alıp bir problem oluştuğunda indeks verisi yedekten dönerek downtime ile ilgili yaşanabilecek problemleri minimize edebiliyor.

14.4 sürümünde Elasticsearch indeks motorunda yapılan iyileştirmelerle birlikte, zaten rakipsiz olan indeksleme performansı bambaşka bir seviyeye çıkıyor. Veritas’ın Enterprise Vault’tan sorumlu Kıdemli Ürün Yöneticisi Amol Botre’nin aktardığına göre, yeni sürümdeki indeksleme motoru ile, 10 bin ve üzeri öğeyi kapsayan aramalarda Enterprise Vault 14.3 sürümüne göre %50 ila %100 arasında daha yüksek bir performans sergiliyor. Bunun yanısıra, Elasticsearch indeks motoru, indeks verisinin yedeklenmesinde snapshot yöntemine başvuruyor ve bu snapshotların depolandıkları alandan bağımsız olarak Enterprise Vault 500 adete kadar snapshot alınmasına olanak tanıyor. Daha fazla snapshot alınabilmesi için eski snapshotların bertaraf edilmesi gerekli. Ancak özellikle kullanıcı sayısının fazla olduğu yapılarda, günde bir veya daha fazla sayıda snapshot alınması gerekebiliyor. Bunun bir sonucu olarak da sistem yöneticileri bu eski snapshotların saklanması ve silinmesi ile ilgili işlemleri manuel olarak yönetmek durumunda kalıyordu. Veritas, Enterprise Vault 14.4 ile getirdiği “Index Snapshot Manager” ile bu sorunu ortadan kaldırıyor. Bu yeni modül, kullanıcılara, aldıkları indeks yedeklerinin saklanması ve silinmesi ile ilgili operasyonları otomatize etme olanağı tanıyor.

Veritas’ın Enterprise Vault ile ilgili en çok üzerinde durduğu konulardan birisi olan “Flexible Deployment” konusu ile ilgili de gelişmeler mevcut.

Enterprise Vault, bundan önceki sürümlerde AWS’in depolama çözümü olan S3’ün yalnızca standart versiyonunu destekliyordu. 14.4 sürümü ile birlikte S3 Glacier depolama ürünü de Enterprise Vault’un desteklediği depolama çözümleri arasındaki yerini almış oldu. S3 Glacier, standart S3’e göre, retention süresi uzun olan ve nadiren erişilen arşiv verilerinin saklanması için çok daha düşük maliyetli. AWS’in aktardığı bilgiye göre S3 Glacier, standart S3’e göre %500’e kadar daha uyguna mal olabiliyor.

Bahsedeceğimiz son geliştirme “Veritas Surveillance” modülü ile ilgili. Bu module dahil olan “Intelligent Review” fonksiyonu, makine öğrenmesi mantığına dayanan bu fonksiyon, arşiv verisinde yapılan aramaların sonucunda elde edilen öğeleri, relevant (alakalı) ya da irrelevant (alakasız) şeklinde otomatik olarak işaretleyebiliyor ve bunu kullanıcının önceki aramalarının yanısıra manuel olarak yapılmış işaretlemelere dayanarak yapıyor. Ancak önceki sürümlerde bu fonksiyonla otomatik olarak işaretlenmiş öğelerin, hangi veriye göre işaretlendiği bilgisine kullanıcılar erişemiyordu. Yeni sürümle birlikte kullanıcılar, otomatik olarak işaretlenmiş bu öğelerin, hangi veriye dayanarak (anahtar kelimeler, anahtar kelimelerin skor ve ağırlıkları) ne şekilde işaretlendiğini kontrol etme imkanına sahip oluyor. 

Bununla birlikte, yaygın olarak kullanılmakta olan 12.x sürümlü Enterprise Vault ürünleri 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle tamamiyle end of support life olacak. Bu sebeple, Redington Türkiye olarak, Enterprise Vault ürününün 12.x sürümlerini kullanan kullanıcılarımızın, ürün sürümlerini güncellemelerini tavsiye ediyoruz.

Marka ve ürünlerimizle ilgili en son gelişmelerden haberdar olmak için sosyal mecralardan Redington Türkiye’yi takip etmeyi unutmayın.

Sağlıklı ve yüksek teknolojili günler dilerim.