Yüksek Kullanılabilirlik İdeal Konfigürasyondur, Aşırı Konfigürasyon Değildir

06.06.2019

Veritas InfoScale, veritabanları, müşteri uygulamaları ve çok katmanlı hizmetler de dahil olmak üzere, önemli işletme hizmetleri için yüksek kullanılabilirlik ve olağanüstü durumlarda kurtarma sağlayan, uygulamaya yönelik yazılım tabanlı bir altyapıdır

1

Bir zamanlar, hataya dayanıklı bilgisayar sistemi geliştiren ve piyasaya satan bir şirkette çalıştım. İlginçtir, Veritas Teknolojileri - daha sonra Toleranslı Sistemler - rakiplerimizden biriydi. [1] Elimizdeki belirli bir ürün, sistemde her bir bileşenin (CPU'lar, bellek, G/Ç denetleyiciler vb.) en az dört özdeş kopyası olan, hepsi aynı anda aynı şeyi yapan, fazlasıyla yedeklenen donanımlara dayanıyordu. Fikir ABD uzay programından geldi: Apollo misyon bilgisayarları, üç CPU'nun adım adım çalıştığı bir yapıyı kullandı. Her hesaplamanın ardından elde edilen sonuçlar “oylandı” ve çoğunluk kazandı.

Fikir %100 çalışma süresi sağlamaktı. Bugün buna “Sıfır Kurtarma Zaman Amacı (RTO)” diyoruz.

Gereksiz Olanı Anlama

Şirketin iş modeli, % 100 çalışma süresi gerektiren ve bunun için para ödemeye istekli olan ticari uygulamaları olan müşterileri bulmaktı - örneğin ABD hava trafik kontrol sistemi.

Söylemeye gerek yok, hedef kitledeki müşteri sayısı oldukça azdı. Bunun ana nedeni ise;

Müşteriler, sıfır RTO’ya ihtiyaç duysalar bile, tüm uygulamaların maksimum korunması için ödeme yapıyorlardı.

Bugün, biz buna aşırı konfigürasyon diyoruz - ve aşırı konfigürasyon, çok masraflı oluyor.

Tabii ki bu klasik “RPO/RTO Maliyet/Risk” eğrisindeki en yüksek (yani en pahalı) noktanın güzel bir örneğidir (aşağıya bakınız). Doğal olarak, tüm uygulamalarımız için sıfıt RTO’ya sahip olmak istiyoruz, ancak belirttiğimiz gibi, bunu yapmak pratik değil.

Çözüm, kullanılabilirlik korumasını uygulamanın önemine göre uyarlamaktır. Geleneksel BT modelleri, altyapı katmanlarında (ağ, depolama, hesaplama) esneklik ve performans sağlar. Ancak bu bileşenler uygulamanın farkında değildir; yani, uygulamaların işletmeyi yürütmek için gereken hizmet düzeylerini karşılayan bir durumda çalışmasını sağlamak için altyapı zekası yoktur. Kullanılabilirlik bileşenleri uygulamanın farkında değilse, tek alternatif, tüm uygulamalarda en önemli uygulama için gereken en yüksek koruma seviyesini uygulamaktır. Bu da yine aşırı konfigürasyona sebep olur.

Veritas InfoScale’i Farklı Kılan Nedir?

Veritas InfoScale, veritabanları, müşteri uygulamaları ve çok katmanlı hizmetler de dahil olmak üzere, önemli işletme hizmetleri için yüksek kullanılabilirlik ve olağanüstü durumlarda kurtarma sağlayan, uygulamaya yönelik yazılım tabanlı bir altyapıdır. Fiziki, sanal platfomlarda ve tüm büyük kamu bulut platformlarında ortak bir kullanılabilirlik sunar. Ayrıca, kullanılabilirliği maliyet ve kontrol gereksinimlerine göre optimize etmek için de esneklik imkanı sunar.

 

InfoScale ile Farkındalık ve Eylem

InfoScale kullanılarak, kurtarma işlemi herhangi bir hatanın tüm işletme hizmetini çökertebileceği çok katmanlı servislere uygulanabilir. InfoScale, tüm işletme hizmetinin farkındadır ve hizmetin tamamını geri yükleyememek durumunda harkete geçer. Tek bir bileşen arızalandığında, InfoScale, sahadaki veya web sitelerindeki diğer bilgisayar kaynaklarına bağlantıyı otomatik olarak gerçekleştirir. Bu sayede, manuel müdahale olmadan daha hızlı bir kurtarma ve minimum iş-aksama süresi sağlar.

İşlem Sırasında Kurtarma Testi

İşlem sırasında kurtarma testi ile InfoScale, Fire Drill adlı, rahatsız etmeden kurtarma testlerini yapan çok etkili bir araca sahiptir. Fire Drill, bir BT organizasyonunu gerekli anlarda bir işletme hizmeti başlatarak felaket kurtarma testlerini simüle etmeye başlar. Bir simülasyon olduğu için, Fire Drill, şirketlerin geri kazanım hazırlığını, üretim ortamlarında en az aksama ile test etmelerine izin verir.

Veritas InfoScale: Aşırı Konfigürasyon?

Neden yüksek kullanılabilirliğe sahip olmak için neden dört kurumsal altyapı kümesi satın almalısınız? Ve neden uygulamanın farkında olmayan altyapınızın bölümlerini çoğaltarak aşırı konfigürasyon yapmamalısınız? 

Veritas InfoScale, Windows®, Linux®, Cisco® UCS Sunucuları, VMware® ESX®, Red Hat® Kurumsal Sanallaştırma, Oracle® VM ve Microsoft Hyper dahil olmak üzere tüm önde gelen işletim sistemlerinde ve platformlarında uygulamaya duyarlı kullanılabilirlik sağlayan yazılım tanımlı bir altyapıdır -V®. Bugün, 7.500'den fazla müşteri (6.000 petabayt veriyi yöneten), işletmelerinin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için çalışmaya devam etmesi için Veritas InfoScale ile çalışıyor. [2] Çünkü alacağınız hizmet aşırı konfigürasyon değil, optimum konfigürasyondur.

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Veritas_Technologies