Ağ Güvenliği Araçları ve Teknikleri

06.10.2020

Ağınız her türden ve boyuttan tehditle karşı karşıyadır ve bu nedenle çok çeşitli saldırıları savunmaya, tanımlamaya ve bunlara yanıt vermeye hazırlıklı olmalıdır.

4

Ağınız her türden ve boyuttan tehditle karşı karşıyadır ve bu nedenle çok çeşitli saldırıları savunmaya, tanımlamaya ve bunlara yanıt vermeye hazırlıklı olmalıdır. Ancak gerçek şu ki, çoğu şirket için en büyük tehlike gece gündüz tehdit aktörleri değil, daha çok iyi finanse edilen ve belirli nedenlerle belirli kuruluşları hedefleyen saldırganlardır. Bu nedenle, ağ güvenliği stratejinizin bu aktörlerin kullanabileceği çeşitli yöntemleri ele alabilmesi gerekir.

İşte tam da bunu yapmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış 8 farklı Siber Güvenlik Aracı ve Tekniği aşağıdaki gibidir:

1. Erişim kontrolü

Tehdit aktörleri ağınıza giremezlerse, verebilecekleri zarar miktarı son derece sınırlı olacaktır. Ancak yetkisiz erişimi önlemeye ek olarak, yetkili kullanıcıların bile potansiyel tehdit olabileceğini unutmayın. Erişim Kontrolü, kullanıcı erişimini ve kaynaklarını yalnızca bireysel kullanıcıların sorumluluklarına doğrudan uygulanan ağ bölümleriyle sınırlandırarak ağ korumanızı artırmanıza olanak tanır.

2. Kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımı

Virüsler, truva atları, solucanlar, keylogger'lar, casus yazılımlar vb. biçimindeki Kötü Amaçlı Yazılımlar, bilgisayar sistemlerine yayılmak ve ağlara bulaşmak için tasarlanmıştır. Kötü amaçlı yazılımdan koruma araçları, tehlikeli programları tanımlamak ve yayılmasını önlemek için tasarlanmış bir tür ağ güvenliği yazılımıdır. Kötü amaçlı yazılımdan ve virüsten koruma yazılımı, kötü amaçlı yazılım bulaşmalarını çözmeye yardımcı olarak ağa verilen zararı en aza indirebilir.

3. Anomali tespiti

Ağınızdaki anormallikleri, bu ağın nasıl çalışması gerektiğine dair temel bir anlayış olmadan belirlemek zor olabilir. Ağ Anormallik Algılama Motorları (ADE), ağınızı analiz etmenize olanak tanır, böylece ihlaller meydana geldiğinde onlara yanıt verebilmek için yeterince hızlı bir şekilde uyarılırsınız.

4. Uygulama güvenliği

Birçok saldırgan için, uygulamalar kötüye kullanılabilecek, savunma amaçlı bir güvenlik açığıdır. Uygulama Güvenliği, ağ güvenliğinizle ilgili olabilecek tüm uygulamalar için güvenlik parametreleri oluşturmaya yardımcı olur.

5. Veri kaybını önleme 

Genellikle, ağ güvenliğindeki en zayıf halka insan unsurudur. Veri Kaybını Önleme Teknolojileri ve Politikaları, personelin ve diğer kullanıcıların hassas verileri kötüye kullanmasına ve muhtemelen tehlikeye atmasına veya söz konusu verilerin ağ dışına çıkmasına izin vermemesine yardımcı olur.

6. E-posta güvenliği

E-posta Güvenliği, insan kaynaklı güvenlik zayıflıklarını desteklemeye odaklanır. Kimlik avı stratejileri aracılığıyla saldırganlar, e-posta alıcılarını hassas bilgileri masaüstü veya mobil cihaz aracılığıyla paylaşmaya veya hedeflenen ağa yanlışlıkla kötü amaçlı yazılım indirmeye ikna eder. E-posta güvenliği, tehlikeli e-postaların belirlenmesine yardımcı olur ve ayrıca saldırıları engellemek ve hayati verilerin paylaşımını önlemek için kullanılabilir.

7. Güvenlik duvarları

Güvenlik Duvarları, ağınız ile internet arasındaki sınırları güvence altına almak için kullanılabilecek kapılar olarak çalışır. Güvenlik duvarları, ağ trafiğini yönetmek için kullanılır ve yetkili olmayan trafiğe erişimi engellerken, yetkili trafiğe izin verir.

8. Saldırı önleme sistemleri

Saldırı Önleme Sistemleri ağ trafiğini sürekli olarak tarar ve analiz eder, böylece farklı saldırı türleri tanımlanabilir ve hızlı bir şekilde yanıtlanabilir. Bu sistemler, tehditleri hemen tanıyabilmek için genellikle bilinen saldırı yöntemlerinin veri tabanını tutar.