Bilgisayar Destekli Üretim (CAM)

05.10.2020

Üretim süreçleri otomatikleştirildiğinde, makineler insanların yerini, bilgisayar programları ise operatörlerin karar verme faaliyetlerinin yerini alır.

coded

Üretim süreçleri otomatikleştirildiğinde, makineler insanların yerini, bilgisayar programları ise operatörlerin karar verme faaliyetlerinin yerini alır. Bununla birlikte, otomasyon insan operasyonlarını makinelerle basitçe makineleştirmekle kalmaz, aynı zamanda insanların ve makinelerin işlevlerinin yeniden tanımlandığı üretim işletmelerinin baştan sona yeniden düzenlenmesini içerir. Bilgisayar Destekli Üretim (CAM), imalat süreçlerinin otomasyonunda, bilgisayar kontrollü makinelere yönelik programları oluşturmak için kullanılır. 

CAM kavramı ayrıntılı olarak tartışılmış, bilgisayar sayısal kontrolünün (CNC) temeli atılmış ve imalat süreçlerinin programlanmasını göstermek için CNC programlama tanıtılmıştır. Solid Works yüksek hızlı işleme (HSM) modülü, işleme süreçleri için kontrol programları oluşturmak, uyarlamak ve doğrulamak için etkili bir araç olarak tanıtılmıştır.

Bu tanıma göre, bir CAM sisteminin çalışması için üç bileşene ihtiyacınız vardır:

•    Bir makineye takım yolları oluşturarak bir ürünü nasıl yapacağını söyleyen yazılım.
•    Ham maddeyi bitmiş ürüne dönüştürebilen makineler.
•    Takım yollarını makinelerin anlayabileceği bir dile dönüştüren rötuş.                         

Bilgisayar Destekli Üretim yazılımı, çeşitli eylemlerle çalışarak işleme için bir model hazırlar:      

•    Modelin üretim sürecini etkileyecek herhangi bir geometri hatası olup olmadığının kontrol edilmesi.  
•    Model için bir takım yolu oluşturma, makinenin işleme süreci boyunca izleyeceği bir dizi koordinat.
•    Kesme hızı, voltaj, kesme / delme yüksekliği vb. dahil gerekli tüm makine parametrelerini ayarlama.
•    İşleme verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için CAM sisteminin bir parça için en iyi yönlendirmeye karar vereceği yerleştirmeyi yapılandırma.  

Model işleme için hazırlandıktan sonra, parçayı fiziksel olarak üretmek için tüm bilgiler bir makineye gönderilir. Ancak, bir makineye sadece kendi dilimizde bir dizi talimat veremeyiz. Makinenin dilini konuşmamız gerekir. Bunu yapmak için, tüm işleme bilgilerimizi G kodu adı verilen bir dile dönüştürüyoruz. Bu, hız, ilerleme hızı, soğutucular vb. dahil olmak üzere bir makinenin eylemlerini kontrol eden talimatlar dizisidir. G kodu makineye yüklendiğinde ve bir operatör başlatıldığında, iş tamamlanmış olur. 

Bilgisayar Destekli Üretim sadece bir üretim bölümündeki makineleri kontrol etmekle ilgili değildir. Bu, harika parçalar oluşturmak için yazılımları, makineleri, süreçleri ve insanları bir araya getirmekle ilgilidir. Bilgisayar Destekli Üretim tamamen insan dokunuşuyla ilgilidir.