Bilişim Dünyasında Cloud Yatırımları Hız Kesmiyor

12.12.2017

Yeni nesil dijital dünyada hemen her alanda karşımıza çıkan yeniliklerin en yoğun olduğu alan şüphesiz ki bilişim teknolojileridir. Bilişim dünyası ise doğası gereği hızla başkalaşım geçiriyor ve yeni yatırım kanalları oluşturuyor.

linux

Yeni nesil dijital dünyada hemen her alanda karşımıza çıkan yeniliklerin en yoğun olduğu alan şüphesiz ki bilişim teknolojileridir. Bilişim dünyası ise doğası gereği hızla başkalaşım geçiriyor ve yeni yatırım kanalları oluşturuyor.

Teknolojinin seyrine yön veren üretici firmaların yatırımları, bize gelecek teknolojiler hakkında ipuçları vermeye devam ediyor. Günümüzde konuşulan konuların başında da şüphesiz ki Cloud Computing geliyor. Clouda yapılan yatırımların zaman içerisindeki artışı, bize Cloud fikrinin geleceğin teknoloji dünyasındaki payının oldukça büyük olacağını gösteriyor.

Cloud Computing (Bulut Bilişim)

Cloud Computing, internet erişimi olan tüm cihazların merkezi ve harici kaynakları ortak bir şekilde kullanabilmelerini ve bu kaynaklardan ihtiyaç duydukça yararlanabilmelerini temel amaç ediniyor.

Cloud’da bir temel kaynak/merkez bulunuyor ve bu merkezde bulunan verinin internet yoluyla paylaşımı sağlanıyor. Bu noktada alışılmış olan durum işlemci ve depolama ünitelerinin aynı kaynakta bulunmasıdır. Ancak Cloud sistemler bunun aksine depolama alanını işlemciden ayırmayı öngörüyor. Cloud Computingde saklama alanı olan ‘Bulut, temel veri kaynağının bulunduğu yer oluyor. 

The Economist dergisinde yer alan bir makaleye göre teknolojik gelişmeler yakın zamana kadar merkezi noktalarda bulunan bilgisayarların zamanla kişiselleşmesi, yani merkezden uzaklaşması yönündeydi. Günümüzde ise Cloud teknolojisinin ve bilişim dünyasının tekrar merkezileşme eğiliminde olduğu görülüyor.

Dünyanın önde gelen bilişim teknolojileri araştırma ve danışma şirketi Gartner’e göre Cloud Computing önümüzdeki yıllarda en az e-ticaret kadar etkili olacak; yani internetin geleceği olarak Cloud Computing sistemleri öngörülüyor. Gelecekte bilgisayar hard diskleri, yerlerini çevrimiçi Cloud hizmetlerine bırakacak. Kullandığımız cihazlarda herhangi bir altyapıya gerek duymadan, sadece internet yoluyla çeşitli uygulamalardan faydalanabileceğiz.

Bu teknoloji birçok tartışmayı da beraberinde getiriyor. Örneğin verilerin merkezi bulutlarda depolanmasının, kişisel verilerin korunmasını tehlikeye atacağı iddia ediliyor. 

Oracle, Hitachi, Google gibi önde gelen global Cloud servis sağlayıcıları, en üst seviye bilgi güvenliği kriterlerine göre donatılmış altyapılarla hizmet veriyor. Dünyanın en yetkin siber güvenlik uzmanlarının oluşturduğu, her gün iyileştirilen ve milyar dolarlar tutarında yatırım yapılan bu Cloud sistemleri, adeta ‘dünyanın en güçlü silahlarına sahip profesyonel bir ordu’ ile siber saldırılara karşı korunuyor.

Cloud Computing Yatırımları

Strategy & Global Innovation 1000’in yaptığı araştırmaya göre önde gelen teknoloji şirketleri (aynı zamanda Bulut bilişime en çok yatırım yapan şirketler), dünyanın en çok Ar-Ge yatırımı yapan 20 şirketi arasında. Oracle, Amazon, Alphabet, Apple, Intel, Microsoft ve Cisco’nun da aralarında bulunduğu bu dev şirketler, Cloud Computing yatırımlarını her geçen gün artırıyor.

Cloud Computing teknolojisinde günümüzde öngörülen üç modelde de (SaaS, PaaS, IaaS) hizmet sağlayan Oracle, Oracle Cloud isimli uygulamasıyla öne çıkıyor. Bu alandaki yatırımları ve Cloud Computing Ar-Gesine ayırdıkları payın azımsanmayacak kadar yüksek olması, Oracle’ı sektörün zirvesine doğru itiyor. Şirketin kurucusu Larry Ellison, IaaS alanında geliştirdikleri ikinci nesil hizmetlerinin Amazon ve Microsoft’tan daha hızlı ve daha ucuz olduğunu, sektörde onlara öncülük edeceğini ifade ediyor.

Büyük ve orta ölçekli işletmelerin %51’i Cloud teknolojilerine yatırım yapmayı planlıyor. Gartner ise 2020 yılında Cloud teknolojilerinden yararlanmayan işletme oranının, günümüzde internet kullanmayan firmalar kadar düşük olacağını öngörüyor.