Büyük Veri

05.10.2020

Büyük Veri, kuruluşlar tarafından toplanan ve makine öğrenimi projelerinde, tahmine dayalı modellemede ve diğer gelişmiş analitik uygulamalarında kullanılabilen yapılandırılmış, yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verilerin bir kombinasyonudur.

data stream

Büyük Veri, kuruluşlar tarafından toplanan ve makine öğrenimi projelerinde, tahmine dayalı modellemede ve diğer gelişmiş analitik uygulamalarında kullanılabilen yapılandırılmış, yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verilerin bir kombinasyonudur.

Büyük Veri, belirli bir veri hacmine eşit olmasa da, dağıtımları genellikle zaman içinde yakalanan verinin terabaytları (TB), petabaytları (PB) ve hatta eksabaytları (EB) içerir.

Şirketler, operasyonlarını iyileştirmek, daha iyi müşteri hizmeti sağlamak, belirli müşteri tercihlerine göre kişiselleştirilmiş pazarlama kampanyaları oluşturmak ve nihayetinde karı artırmak için sistemlerinde biriktirilen büyük verileri kullanır. Büyük veriyi kullanan işletmeler, veriyi yeterince etkili şekilde kullandıklarında daha hızlı ve daha bilinçli iş kararları verebildikleri için kullanmayanlara göre potansiyel bir rekabet üstünlüğüne sahiptir.

Örnek olarak, büyük veri şirketlere, müşteri ve dönüşüm oranlarını artırmak için pazarlama kampanyalarını ve tekniklerini iyileştirmek için kullanılabilecek, müşterileri hakkında değerli bilgiler sağlayabilir.

Dahası, büyük veriden yararlanmak, şirketlerin giderek daha müşteri odaklı hale gelmesini sağlar. Geçmiş ve gerçek zamanlı veriler, tüketicilerin değişen tercihlerini değerlendirmek için kullanılabilir, sonuç olarak işletmelerin pazarlama stratejilerini güncellemelerine ve iyileştirmelerine ve müşteri istek ve ihtiyaçlarına daha duyarlı hale gelmesine olanak tanır.

Müşteri verilerini örnek olarak kullanarak, büyük veri kümelerinde bulunan bilgilerle yapılabilecek farklı analitik dalları aşağıdakileri içerir:

Karşılaştırmalı analiz: Bu, bir şirketin ürünlerini, hizmetlerini ve marka otoritesini rekabet gücününkilerle karşılaştırmak için kullanıcı davranışı metriklerinin incelenmesini ve gerçek zamanlı müşteri katılımının gözlemlenmesini içerir.

Sosyal medya dinleme: Bu, insanların bir ankette veya ankette sunulabileceklerin ötesine geçen belirli bir işletme veya ürün hakkında sosyal medyada söyledikleriyle ilgili bilgilerdir.

Pazarlama analizi: Bu, yeni ürünlerin, hizmetlerin ve girişimlerin tanıtımını daha bilinçli ve yenilikçi hale getirmek için kullanılabilecek bilgileri içerir.

Müşteri memnuniyeti ve duyarlılık analizi: Toplanan tüm bilgiler, müşterilerin bir şirket veya marka hakkında nasıl hissettiğini, herhangi bir potansiyel sorun ortaya çıkarsa, marka sadakatinin nasıl korunabileceğini ve müşteri hizmetleri çabalarının nasıl geliştirilebileceğini ortaya çıkarabilir.

Büyük veri, hacmi ve biçimi self servis analitik olan verileri tanımlamak için sıklıkla kullanılan, bir başka gelişen terim olan küçük verilerle karşılaştırılabilir.