Data Fabric Nedir? Data Fabric'e Neden İhtiyacımız Var?
06.10.2020Data Fabric, kısaca veri karmaşıklığının neden olduğu zorlukları ele alan bir veri yönetimi tasarım kavramı olarak tanımlanabilir.
Günümüzde hem siber güvenlik alanında hem de veri yönetimi alanında yeni gelişmeler yaşanıyor. Her geçen gün daha fazla teknolojinin hayatımıza entegre olmasıyla yüz binlerce farklı verinin yönetilmesi gerekiyor. Mevcut teknolojilerin de bu verileri yönetmesi için sürekli olarak kendisini güncellemesi gerekiyor. Data Fabric, kısaca veri karmaşıklığının neden olduğu zorlukları ele alan bir veri yönetimi tasarım kavramı olarak tanımlanabilir.
Data Fabric Nedir?
Aslında Data Fabric tesis içi ve birden fazla bulut ortamını kapsayan bir mimari türü. Data Fabric sayesinde tutarlı ve entegre hibrit bulut veri hizmeti sağlanabilir. Bulut veri hizmetinin tutarlı ve entegre olması ise daha fazla veri görünürlüğü anlamına gelir. Ayrıca veri erişimi, veri kontrolü ve veri güvenliği konularında da önemli iç görüler elde etme fırsatı sunar.
Bu yapı birden fazla yerden gelen farklı veri türlerinin bağlandığı bir yaklaşım olarak da düşünülebilir. Genellikle veri depolama, veri aktarma, veri işleme ve veri güvenliğini sağlama gibi süreçler karmaşık süreçler olarak ifade edilir. Data Fabric mimarisi, veri soyutlama süreciyle uygulama ve sistem kullanıcıları için mevcut verilerin karmaşıklığı azaltır.
Bu mimarinin sunduğu en önemli özelliklerden birisi işletmelerin IT yapılarının hibrit bulut yapısından daha iyi yaralanmasını sağlamaktır. Böylece verinin gücünden faydalanarak işletmelerin daha rekabetçi olması temin edilir.
Data Fabric'e Neden İhtiyacımız Var?
Data Fabric mimarisi başta dijital dönüşüm olmak üzere birçok alanda gerekli. Doğru ve farklı ortamlar arasında veri yönetiminin olmaması veya yetersiz olması güvenlik ve verimlilik gibi birçok sorunu ortaya çıkarabilir. Data Fabric kullanımı hem tesis içi hem de bulut ortamında veri yönetiminin sağlanmasına yardımcı olur. Bu mimarinin sağlayabileceği bazı avantajları şu şekilde sayabiliriz:
• Veri merkezli bir örgüt yapısı oluşturulabilir.
• Hem işletme hem de müşteri tarafında veriyle ilgili süreçlerin karmaşıklık düzeyi en aza indirilir.
• Veri soyutlama sayesinde uygulamalar daha dayanıklı ve kolay kullanılır hale gelir.
• Veri havuzuyla olan doğrudan iletişim azaltılarak programların karmaşıklık düzeyi de azaltılır.
• Modern edge-to-cloud uygulamalarına izin verir.
Unutmayın, Hitachi Vantara veri yönetimi çözümleri yeni iş fırsatlarını ortaya çıkarır, doğrulanmış verilerle karar verme sürecini iyileştir; kısaca modern bir veri mimarisi ile veri stratejinizi geliştirmenize yardımcı olur.