Endüstri 4.0 Nedir?
07.06.2017Endüstri 4.0, endüstrilerimizdeki altyapıların ve makinelerin insan işçilerinin yerini aldığı ve tüm işleri bağımsız olarak yapmakta olan en güncel konsept anlamını taşıyor
Endüstri 4.0, endüstrilerimizdeki altyapıların ve makinelerin insan işçilerinin yerini aldığı ve tüm işleri bağımsız olarak yapmakta olan en güncel konsept anlamını taşıyor. Bu konsept sadece rutin operasyonlar ile sınırlı olmamakla birlikte kararlar alabilen ve endüstri birimleri arasında iletişim kurabilen BT sistemlerini de içeriyor. Endüstriyel sistemin bu birimleri arasındaki iletişim, aralarındaki internet erişimine dayanıyor ve böylelikle veri ve bilgi paylaşımı yapılıyor.
Endüstri 4.0, tüm endüstriyel süreci, fabrikanın fiziksel süreçlerini izleme rolünü yerine getiren bilgisayar tabanlı sistemlere sahip bir "akıllı fabrika" haline getirdi. Bu sistemler aynı zamanda çeşitli birimlerde tıpkı insanlar gibi karar verme süreçlerini de gerçekleştiriyor. Buna ek olarak bu fiziksel sistemler, kablosuz iletişim kurulumu üzerinden farklı endüstri birimleri ve insanlar arasındaki genel iletişim ve iş birliğini de sağlıyor.
Örneğin bir otomobil fabrikasında makineler; otomobil tasarlayıp, hammadde işleyip otomobil hazır olana kadar çalışabiliyor. Bu süreçlerin tümü insanlardan tamamen bağımsız olarak işliyor. Benzer şekilde bir demiryolu ağında, bilgisayarlar her şey yolunda gidip gitmediğini izleyebiliyor. Ayrıca bu bilgisayarlar, herhangi bir sorun ortaya çıktığında sorunu gideriyor ve çözüyor.
Endüstri 4.0’I Nasıl Ayırt Edersiniz?
Sistemlerden herhangi birinin Endüstri 4.0 kategorisine girebilmesi için aşağıdaki niteliklere sahip olması gerekiyor:
- Birbirleri ile İletişim Kuran Makineler:
Bu birlikte işlerlik özelliği, sistem içindeki makinelerin birbirleriyle iletişim kurabilmesi ve veri ve sonuçları paylaşabilmesi anlamına geliyor. Sistemler bu amaca yönelik ortak bir platforma sahip olmalılar.
- Bilgi Şeffaflığı:
Algılayıcılardan alınan veriler anlamlı bir şekilde modellenmelidir. Dolayısıyla sistemler fizik dünyasının sanal bir kopyasını üretirler. Bu modellemeyle oluşturulan bilgiler, bağlama göre değerlendirilir ve kullanılır.
- Teknik Destek:
Endüstri 4.0 sistemleri yapay zekanın gelişmişlik seviyesi ile karar vermede ve problem çözmede insanlara yardımcı olabiliyorlar. İnsanlar için daha fazla güvenlik sorunu arz eden tehlikeli görevleri de yerine getirebiliyorlar.
- Merkezi Olmayan Karar Verme Yetisi:
Etkili bir şekilde çalışabilmeleri için, siber-fiziki sistemlerin merkezi olmayan kararlar alma yetenekleri daha yüksek oluyor. Bu özellik sayesinde sistemler kararlarını birbirlerine girdi olarak paylaşabiliyor ve genel operasyonu gerçekleştirebiliyor. Kararlarda otonom bir yapı alıyorlar ve insanlara bu noktada büyük destek sağlıyorlar.
Endüstri 4.0’ın Getirdiği Zorlukları Hiç Düşündünüz mü?
Endüstri 4.0, halihazırdaki manuel sistemler için cazip bir fikir olsa da, bazı zorluklar ve kısıtlamaları da beraberinde getiriyor. Uygulanması, uzmanlık ve büyük yatırımlar yapılmasını gerektiriyor. Bu yeni sistemin özellikle işçiler için güvenlik kaygısı olan endüstriler açısından faydaları tabi ki büyük.
Endüstri 4.0'da teknolojiye geçiş süreci geniş kapsamlı olduğu için, veri güvenliği ve güvenilir sistem gibi sorunlar da ister istemez ortaya çıkabiliyor. Bir ünitedeki problem tüm sisteme gidebildiğinden, sistemin hatasız bir şekilde çalışıyor olması gerekiyor. Aynı sistem üzerinde çalışan insanlar bu otomasyonun bir sonucu olarak meslek rollerini değiştirmek zorunda kalabiliyor.
Bir Sonraki Adım Ne Olmalı?
Ortaya çıkan endüstriler, başlangıç sürecinde fayda sağlayabilmek için Endüstri 4.0 fikrini benimseyebilir. İş modellerini bu standartlara göre geliştirebilir ve daha yüksek kazanç elde edebilirler. Bu durumda başlangıç yatırımı artar fakat sistem faydaları uzun vadede gözlemlenebilir.
Bugün bu sistemler sadece bir alternatif niteliğinde, ancak ilerleyen zamanlarda bir zorunluluk haline gelebilir. Bu nedenle, gelecek için plan yapmak ve Endüstri 4.0 gibi stratejik yatırımlara sahip olmak son derece mantıklı adımlar olacaktır.