Güç Sizinle Olsun!
12.12.2017İnsanlığın gelişiminde kilometre taşı olan, gelişime kazandırdıkları müthiş hız ile öne çıkan teknolojik buluşlar var.
İnsanlığın gelişiminde kilometre taşı olan, gelişime kazandırdıkları müthiş hız ile öne çıkan teknolojik buluşlar var. Bugün LinkPlus’ın ve katma değerli distribütörlüğünü üstlendiğimiz Oracle, Hitachi, TrendMicro, Splunk, RedHat gibi teknoloji devlerinin varlığını borçlu olduğu buluşlar bunlar... En önemli özellikleri; yaygınlaşmayı, kitlelere ulaşmayı, bilgiyi paylaşmayı kolaylaştırmaları. Örneğin neden matbaanın bulunuşuna bu kadar çok anlam atfedildiğini ve neleri tetiklemiş olduğunu bugünden bakarak çok daha iyi anlayabiliyoruz. Kimi toplumlarda neden direnç gösterildiğini de…
Matbaa ile birlikte bilim yaygınlaşırken, yaşamı değiştiren, gelişimi tetikleyen yeni bir buluş ortaya çıkıyor: Elektrik. Sonrasında telefon ve gelsin makineler, motorlar, otomobiller, uçaklar…
Son 50 yıl içinde televizyonun gelişimi ile birlikte bilgisayar ve internet teknolojilerindeki ilerleme, sosyal ve iş yaşamımızı kısa zaman dilimleri içerisinde yeniden ve yeniden tanımlıyor, tekrar tekrar yapılandırıyor. Teknoloji de aynı şekilde kendisini/üretimini yaşamın dönüşümünden biraz daha hızlı olmak şartıyla benzer bir döngüyle yeniliyor.
Son elli yılınbuluşlarında bu yenilenmeyi, bu dönüşümü defalarca yaşadık ve yaşamaya devam edeceğimiz açıkça görülüyor. Bunun için 1876'da Alexander Graham Bell tarafından icat edilen telefonun geçirdiği dönüşüme bakmak yeterli. Bir telefonun hayatımızın bu kadar merkezine yerleşmesi onun artık sadece telefon olmadığını gösteriyor bizlere. Telefon artık ismine o kadar yabancı ki kelimenin gerçek anlamını hatırlamakta zorlanıyoruz. Önüne “akıllı” ya da “mobil” kelimesini yerleştirmek, hayatımızın merkezindeki “gücünü” açıklamaya yetmiyor.
GÜCÜN KAYNAĞI İNTERNET
Kimileri “tüm kötülüklerin anası” diyor olsa da biz internete en azından modern dünyadaki “tüm buluşların anası” diyebiliriz. Dünya üzerinde hayatı dönüştürme ve bilgiyi yaygınlaştırma gücüyle en çok benzediği buluş matbaa olsa gerek. Matbaa hangi topluluklar tarafından hangi nedenlerle suçlandıysa bugün de internet aynı nedenlerle suçlanıyor. Benzerlik burada da sürüyor...
Oysa internet, altı üstü bilgisayarların ucuna bağlandığı bir network.
Ama işte o telefon, hayatımızın merkezine yerleşme gücünü bu kısa cümleyle tanımladığımız networkten alıyor. Etrafımızda gördüğümüz her cihaz, başta telefon olmak üzere artık bu networkün bir parçası olarak tasarlanıyor. Buzdolabından otomobile... Ve bu network, her geçen gün devasa bir şekilde büyüyor.
Dolayısıyla, internetin bulunuşundan sonra günlük yaşamımız üzerinde onun kadar etkili ve kilometre taşı olarak görülebilecek yeni bir buluş henüz gerçekleşmedi. Sosyal medya, bulut teknolojileri, big data, IoT, robot teknolojileri dahil olmak üzere aslında her yenilik internete doğuyor.
Bütün bu yenilikler bizi hem işte hem de günlük hayatımızda bilişimi elektrik gibi bir hizmet olarak alabilme konforuna eriştiriyor. Elektrik almak için elektrik santrali kurmadığımız gibi artık her iş için bilgi işlem departmanları kurmaya da gerek yok. İş kurmayı kolaylaştıran, işi dijitalleştiren dönüşümün içindeyiz. Airbnb, Uber gibi dijital modeller klasik iş dünyasına meydan okuyor. Basılı ve görüntülü haber dünyasının dijitalleşme oranı her geçen gün artıyor. Çok yakında insansız marketler (ne müşteri ne de çalışanın olmadığı), temizlik robotları, günlük tahlil yapan tuvaletler, online tıp hizmetleri gibi sınırlı sayıdaki kullanımlar da yaygınlaşmaya başlayacak. Bu önü kesilebilecek bir dönüşüm değil ve giderek daha fazla hızlanmasını beklediğimiz internet daha pek çok inovasyona gebe.
Fakat gerçek bir “invention” yani her şeyi yeniden ve kökten dönüştürecek internet gibi bir “buluş” için ise daha zaman var gibi görünüyor.
O zamana kadar, güç sizinle olsun!