Hubert Yoshida’nın Kaleminden: 2018'de Karşımıza Çıkacak Teknoloji Devrimleri

15.12.2017

Cloud uygulamaların hayatımızda daha büyük yer kaplaması, dijital dönüşüm süreçlerine önem verilmesi ve verimliliğe yüklenen anlam geçtiğimiz yılı teknoloji açısından özetliyor.

2

2017 yılı teknoloji açısından çığır açan yeniliklerin değil, teknoloji kullanımının değişim yılı oldu. Cloud uygulamaların hayatımızda daha büyük yer kaplaması, dijital dönüşüm süreçlerine önem verilmesi ve verimliliğe yüklenen anlam geçtiğimiz yılı teknoloji açısından özetliyor.

2018 yılından beklentiler ise şimdiden şekillenmeye başladı. Bilişim teknolojileri alanında yeni yıldan beklediğimiz değişimleri ve yenilikleri hakkında Hitachi Vantara - Uluslararası CTO ve Başkan Yardımcısı Hubert Yoshida'nın fikirlerini derledik.

Nesnelerin İnternetinde Bilişim Teknolojilerinin Gelişimi

Nesnelerin İnterneti (Internet of Things – IoT), geçtiğimiz yıl en çok duyduğumuz terimlerden biri oldu. Ülkemizde ve dünyada büyük gelişim gösteren alan, birbirlerine bağlı şekilde haberleşebilen ve bilgi paylaşarak bir ağ oluşturan akıllı cihazlar sistemi olarak kısaca özetlenebilir.

Her sektörde uygulaması yapılabilen ve dijital dönüşüm süreçleri için paha biçilemez verilen sağlayan Nesnelerin İnterneti alanında, özellikle operasyonel süreçlerde bilişim teknolojilerinin büyük önem kazanacağını ön görebiliriz.

Nesnelerin İnterneti uygulamalarında platform seçimi ve servisin kalitesi oldukça ön plandadır. Buna göre bu uygulamaları geliştirirken, proje ihtiyaçlarına en uygun platform seçiminin yapılması ortaya çıkan ürünün performansını ve hızını doğrudan etkiler.

2018 yılında teknoloji alanında göreceğimiz en önemli gelişmeler arasında ihtiyaçlara yönelik özel çözümler sunan yeni platformları ve kullanıma hazır olarak satışa sunulan uygulamaları gösterebiliriz.

Aynı zamanda container tabanlı sanallaştırma uygulamalarının da 2018 yılında Nesnelerin İnterneti alanında çok önemli bir yer tutacağını belirtelim. Uygulama çalışma ve dağıtma alanında sanal makine kullanımının bir sonraki adımı olan container tabanlı sanallaştırma alanında devrim niteliğinde gelişmeler görmemiz mümkün.

Container Tabanlı Sanallaştırma Nedir?

Container tabanlı sanallaştırma, uygulamaların çalışması ve dağıtılması için kullanılan sanal makine uygulamalarında performans arttırıcı bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

Bir uygulamanın çalışması için ihtiyaç duyulan tüm dosyaların, değişkenlerin ve kütüphanelerin birer container içerisinde tutulduğu bu yöntemde tüm uygulamaların çalıştırılması için tek bir sanal makine yeterli oluyor. Tek bir sanal makine üzerindeki işletim sistemini kullanarak çalışan çoklu uygulamalar sayesinde, yazılım geliştirme ve test maliyetlerinde de ciddi anlamda düşüş sağlanıyor.

Cloud uygulamalarda uzun süredir kullanılan container teknolojisinde, herhangi bir uygulamanın makinenin tüm performansını kullanmasını engelleyecek altyapılar da bulunuyor. Bu sayede her uygulama, ihtiyaç duyduğu CPU ve hafızaya erişim sağlayabiliyor.

Veri Analizi ve Yapay Zeka

Nesnelerin İnterneti teknolojilerinin birinci önceliği analiz edilebilir veri toplamaktır. 2018 yılında bu verilen toplanması ve analiz süreçleri için, yapay zeka uygulamalarına büyük yatırımlar yapıldığını görebiliriz.

International Data Coorperation (IDC), 2025 yılında tüm dünyada toplam 163 zettabytlık veri üretileceğini ön görüyor. 2015 yılında 10 zettabayt olan veri üretimindeki bu hızlı artışın %95’inin ise Nesnelerin İnterneti uygulamaları aracılığı ile oluşacağı düşünülüyor.

Yapılan araştırmalar, yazılım ve analiz uzmanlarının vakitlerini büyük ölçüde veri toplama ve temizleme işlemlerine ayırdıklarını gösteriyor; veri analizi için ayrılan zaman ise yalnızca %20.

Veri toplanması, temizlenmesi ve analiz süreçlerindeki verimliliği arttıracak yapay zeka uygulamaları sayesinde verilerin kullanım potansiyelinin de giderek artacağını ön görmek mümkün. Dünyanın dört bir yanındaki Nesnelerin İnterneti uygulamalarından elde edilen anlık verilerin yapay zeka uygulamaları ile analiz edilmesi, sonuçlara çok daha hızlı ulaşılmasını sağlayarak aksiyon sürelerini de kısaltacak.

Yapay zeka ile makine öğreniminin birleşmesi ile geliştirilecek teknolojiler, çok daha fazla bilişim profesyonelinin bu alanda çalışma yapmasına imkan sağlayacak. Veri toplama, temizleme ve analiz gibi süreçler için gereken yeni araç ve dil öğrenimi gereksinimlerini ortadan kaldıran yapay zeka uygulamaları sayesinde Nesnelerin İnterneti alanında çok daha hızlı yenilikler görmemiz de mümkün.

Hubert Yoshida / Hitachi Vantara - Uluslararası CTO ve Başkan Yardımcısı

Hubert Yoshida Kimdir?
Hubert Yoshida, Hitachi Veri Sistemleri’nin teknik yönetiminden sorumludur. Şu anda müşterilerin veri döngüsü gereksinimlerini karşılamasının yanı sıra uyum, yönetişim ve operasyonel risk konularını çözümlemeye yardımcı olmaktadır. Yoshida, Hitachi Universal Storage Platform® içerisindeki mevcut depolama servislerini ve genişletilmiş heterojen depolama sistemleri kullanan, depolama sanallaştırmasına yönelik benzersiz Hitachi yaklaşımını geliştirmekte aracı olmuştur. 
Hu Yoshida, dünyanın ilk 10 teknoloji liderleri arasında yer alıyor.
Kaynak: https://community.hds.com/community/innovation-center/hus-place/blog/2017/11/16/top-it-trends-for-2018-part-1