KOBİ'ler için Fidye Yazılımlardan Korunmak Neden Bu kadar Önemli?

02.12.2021

Son dönemde adını sıkça duyuran fidye yazılımlara karşı yeterince savunma geliştiremedikleri için küçük ve orta ölçekli işletmelere karşı siber saldırılar daha çok düzenleniyor.

safehouse

Bilgisayara bulaştığı zaman, fotoğraf, dosya, veri tabanları gibi bulduğu her türlü veriyi şifreleyen ve bunların kullanımına izin vermeyen yazılımlara fidye yazılımlar adı veriliyor. Saldırıları düzenleyen suçlular, dosyalarınızı açmak için özel bir anahtar sunma karşılığında fidye talep ediyor. Son dönemde adını sıkça duyuran fidye yazılımlara karşı yeterince savunma geliştiremedikleri için küçük ve orta ölçekli işletmelere karşı siber saldırılar daha çok düzenleniyor.

Fidye Yazılımların Temel Hedefi: KOBİ'ler

Siber suçlular açısından daha cazip bir hedef olarak görülen KOBİ'ler, dosyaların şifrelenmesi karşılığında fidye ödemesine kesin gözüyle bakıldığından daha cazip hedefler olarak görülüyor. Pek çok siber güvenlik kuruluşu tarafından yayınlanan çeşitli raporlar, küçük ve orta ölçekli işletmelerin en çok karşılaştığı siber saldırıların fidye yazılımları olduğunu ortaya koyuyor.
Dünya Bankası istatistiklerine göre KOBİ'ler dünya genelindeki işletmelerin yaklaşık yüzde 90'ını oluşturuyor ve istihdamın da en az yüzde 50'sinden fazlasını kapsıyor. Bu açıdan bakıldığında ekonominin bel kemiğini oluşturduğunu söyleyebileceğimiz KOBİ'ler, siber saldırılara hazırlıksız yakalanıyor. Bu konuda yine siber güvenlik kuruluşlarının istatistiklerine göre pek çok KOBİ'nin siber tehditlerle başa çıkabilmek için yeteri kadar hazırlıklı olmadığı görülüyor. Bu tür saldırılar sadece fidye yazılım değil, DDoS saldırıları gibi iş ve gelir kaybına yol açan kötü amaçlı yazılımlara kadar uzanabiliyor. En kötü senaryo halinde ise bu tür zararlı yazılımlar şirketin iflasına dahi yol açabiliyor.

Kaynak Eksikliği KOBİ'leri Zorluyor

Büyük işletmeler ile karşılaştırıldığında KOBİ'lerin kaynak ve sermaye eksikliği nedeniyle siber saldırılara karşı yeterince savunma geliştiremediği ortaya çıkıyor. ABD'de bulunan Ponemon Enstitüsü tarafından yayınlanan bir araştırma raporuna göre, KOBİ'lerde bulunan en büyük zorluklardan biri, güvenlik açıklarını tespit ederek önlem alabilecek personel eksikliği olarak görülüyor. İkinci büyük problem ise siber saldırılara karşı bütçelerinin sınırlı olması oluyor. Üçüncü olarak dünya genelinde siber saldırı yaşamayan pek çok KOBİ, bu konuda bir anlayış geliştirmiyor ve/veya nasıl korunacağını bile bilmiyor.

En Çok Maruz Kalınan Siber Saldırılar

KOBİ'lerin karşılaştığı fidye yazılım saldırıları, tehdit listesinin en başında yer alıyor. Buna göre KOBİ'lerin neredeyse beşte biri, şirketin parlak döneminde kötü bir fidye yazılımına maruz kaldığını ve talep edilen ortalama fidye miktarının ise 5 bin doların üzerinde olduğunu bildiriyor.
Pek çok KOBİ, bilgisayar dosyalarına geri ulaşmak için fidye ödemeyi kabul etse de maalesef bunun da bir garantisi bulunmuyor. Yazılımı oluşturan siber suçlular bazen dosyaları çözecek anahtarı vermiyor, bazen de fidye miktarını artırmaya devam edebiliyor. Çoğu zaman ödeme yapılsa dahi tüm verilere yeniden ulaşım mümkün olmuyor çünkü pek çok veri dosyası geri döndürülemez şekilde hasar alabiliyor.

Fidye Yazılımlarından Kaçınmanın Temel Yolu: Önlemek

Fidye yazılımlardan korunmak ve veri güvenliği sağlamak için bilinmeyen e-postaları açmamak, tehlikeli linklere tıklamamak, işletim sistemi ve diğer yazılımları güncel tutmak, verileri başka bir ortamda yedeklemek ve personeli bu konuda eğitmek gibi önlemler alınsa da, korunmanın en iyi yolu ihtiyaçlarınıza göre bir fidye yazılım koruma ürünü kullanmaktan geçiyor.
Redington tarafından KOBİ'lere özel olarak geliştirilen SafeHouse, alanındaki ilk "tak-çalıştır" fidye yazılım çözümü ile dijital sermayenizi güven altına alıyor. Oracle, SAP, SQL gibi karmaşık veri tabanlarına, Azur ve Amazon gibi bulut ortamlarına ve pek çok işletim sistemine kolayca entegre olabilen fidye yazılım önleme çözümü, hem sanal hem fiziksel ya da çoklu bulut ortamındaki tüm verilerinizi koruyor.
Siz de büyük emeklerle kurduğunuz şirketinizin dijital sermayesini tehlikeye atmamak için Redington uzmanları ile iletişime geçebilirsiniz.