Metaverse Nedir? Teknoloji Şirketleri Açısından Önemi Ne Olacak?

02.02.2022

Metaverse, sanal karakterler ve kimlikler ile insanların var olabileceği, kişi ya da kurumların bu dünyada para kazanabileceği, konsere, sinemaya ve sergilere gidebilecekleri ve arkadaşlık kurabilecekleri yeni bir dünya sunuyor.

metaverse

Metaverse Nedir?

Metaverse, kelime anlamı olarak öte evren anlamına geliyor. İnternetten sonraki yeni dijital dünya olarak tanımlanan metaverse, gerçek ile sanalın iç içe geçtiği bir platform. Bu sanal evrene, günümüzde kullandığımız bilgisayarlarla ve artırılmış gerçeklik cihazları ile dahil olmak mümkün.  ‘Yeni internet’ olarak da adlandırılan Metaverse’ün tüm dünya tarafından tanınmaya başlaması Facebook Ceo’su Mark Zuckerberg’ün, internetten sonra en büyük yenilik olarak Metaverse’ü gördüğünü açıklaması ile oldu. Facebook şirketinin adı değişerek Meta olunca henüz bu sanal evreni keşfetmeyen pek çok insanda Metaverse’e karşı büyük bir merak oluştu. 
Metaverse aslında kabaca bir online ortamlar topluluğu; artırılmış gerçeklik cihazları ile bu evren ötesi, sanal ya da fiziksel, hayal edilebilen her şeyi içine alacak şekilde kurgulanmış. Örneğin, konserler, sergiler, geziler, iş toplantıları, iş anlaşmaları, e-ticaret, arkadaş buluşmaları, sanat etkinlikleri gibi aklınıza gelebilecek her alanın var olma platformu metaverse olacak. Üstelik bu çok da uzak bir gelecek için planlanmıyor, olmaya başladı bile… Dünyanın en bilinen markalarından biri olan Nike, sanal giysiler tasarlamayı planlıyor. NFT’ler büyük rakamlara satılıyor, NFT koleksiyonları yapılıyor. 

Geleceğin Dünyasında Yerinizi Alın

Metaverse, sanal karakterler ve kimlikler ile insanların var olabileceği, kişi ya da kurumların bu dünyada para kazanabileceği, konsere, sinemaya ve sergilere gidebilecekleri ve arkadaşlık kurabilecekleri yeni bir dünya sunuyor. Şimdiden Metaverse’de arsa satın almaya başlayan insanların çok yakın bir gelecekte; tüm alışverişlerini, ticari, sosyal ve sanatsal tüm faaliyetlerini burada yapacaklarını tahmin etmek zor değil.
Bu evreni hayalinizde canlandırmakta zorlanıyorsanız var olan sanal gerçeklik oyunlarının çok daha kapsamlı, uçsuz bucaksız bir versiyonunu düşünebilirsiniz. Bu evrende; sanal kentlerin kurulması, insanların tüm kamu işlerini ya da sanat etkinliklerini bu kentlerde gerçekleştirmesi planlanıyor. Örneğin, Güney Kore bu konuda ilk adım atan devlet oldu. İnsanlar sanal gerçeklik gözlükleri ve avatarları ile Seul’ün Metaverse’deki izdüşümünde var olabilecek. Yakın gelecekte pek çok devletin bu konuda adım atarak şehirlerinin Metaverse yansımaları için çalışmalara başlaması bekleniyor. 

Çılgınlık mı Geleceğin Dünyası mı?

‘Metaverse’ kelimesine ilk kez, Neal Stephenson adlı yazarın 1992 yılına ait bilimkurgu romanı ‘Snow Crash'de rastlanmış. Bu kitapta Metaverse, şu an kullandığımızla örtüşen bir anlamda kullanılmış ve kurgusal bir evreni işaret etmiş. Metaverse kavramı ilk bakışta bilimkurgu filmi ya da bir çılgınlık gibi görünse de bu yeni evren insanlara daha eşit şartlarda var olabilme ve günlük hayatta fiziksel olarak yapmakta zorlandıkları bir takım işleri sanal ortamda, son derece pratik bir şekilde yapma imkanı sunuyor. Bu nedenle Metaverse zaman zaman geleceğin sosyal medyası olarak tanımlansa da sosyal medyadan çok daha katmanlı bir yapıya sahip. Yaşadığımız fiziki dünyaya alternatif bir dünya olan Metaverse, yalnızca sanal bir ortam değil, artırılmış gerçeklik cihazlarıyla sanal ve gerçeğin iç içe geçtiği bir evren olarak düşünülebilir. 
Teknoloji şirketleri, yeni inşa edilen Metaverse dünyasında oldukça büyük bir öneme sahip. Facebook, dünyanın en önemli Metaverse yatırımcılarının başında geliyor. Öyle ki Facebook’un sanal gerçeklik cihazları üzerine faaliyet gösteren Oculus şirketini 2 milyar dolara aldığı biliniyor. Geleceğin dünyasının dinamiklerinin farkında olan Facebook, yatırımlarını da bu dünyaya ayak uydurabilmek için yapıyor. Yeni karşılaşacağımız bu dünyada; bir kenti ya da bir sergiyi gezmek için sanal gerçeklik gözlüklerine ihtiyaç duyacağız, sanal haritalama sistemleri, artırılmış gerçeklik eldivenleri gibi pek çok ihtiyaç Metaverse evreninde var olabilmek, bu yeni dünyaya dahil olabilmek için önemli olacak. 
Değişen ve dijitalleşen dünyanın dinamiklerine en iyi şekilde uyum sağlamak için bilişim ekosisteminin birleştirici gücü Redington Türkiye’yi tercih edebilir ve sunduğu teknolojik çözümler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.