Mobil Cihazları Hedef Alan Tehditlere Karşı Nasıl Korunursunuz?
02.02.2022Cep telefonunuz bir kere hacklendiğinde telefonunuza bağlı diğer cihazlar da tehdit altına girer. Telefonunuza bulaşan zararlı yazılımlar, tabletinize veya diğer mobil aygıtlarınıza bulaşabilir.
Cep telefonlarını tehdit eden yazılımların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Malware yazılımları hacklenen cihazların sayısı 2009’da 12,4 milyonken 2018’de bu sayı 812 milyona kadar çıktı. Kötü haberler ne yazık ki burada bitmez. Cep telefonunuz bir kere hacklendiğinde telefonunuza bağlı diğer cihazlar da tehdit altına girer. Telefonunuza bulaşan zararlı yazılımlar, tabletinize veya diğer mobil aygıtlarınıza bulaşabilir.
Mobil Cihazları Hedef Alan Tehditler Nelerdir?
Kullanıcıların rızası olmadan cep telefonlarına kurulan yazılımlara casus yazılımlar denir. Casus yazılımların temel amacı, daha iyi reklam yapabilmek amacıyla verilerinize ulaşmak olarak bilinir. Bu tip yazılımlar, internet kullanımınızla ilgili bilgilere ulaşarak bu bilgileri, üçüncü kişilere ulaştırır. Daha sonra bu veriler, farklı firmalar tarafından satın alınır ve reklam amacıyla kullanılır.
Virüs ve trojan gibi yazılımlar, bilgisayarların yanı sıra cep telefonlarını da hedef alabilir. Bu tip yazılımlar, yasal gibi görünen yazılımlara tutunarak sisteme girer. Virüsler ve trojanlar, daha sonrasında telefonunuzu hackleyerek banka bilgileri gibi hassas bilgilerin üçüncü kişilerin eline geçmesine neden olur.
Drive-by indirmeleri yoluyla birçok farklı kötü amaçlı yazılım kullanıcının rızası olmaksızın cep telefonlarına girebilir. Eğer kullanıcılar zararlı bir web sayfasına giriyorsa veya yanlış bir maili açıyorsa, drive-by indirmeleri aracılığıyla mobil cihaza otomatik olarak indirilen ve kurulan yazılımlarla karşılaşabilirler.
Web tarayıcılarının açıklarından dolayı mobil cihazlara zararlı yazılımlar bulaşabilir. Öte yandan web tarayıcılarının açıkları, PDF okuyucu gibi fonksiyonların yerine getirilememesine neden olabilir. Eğer cep telefonunuzda yer alan web tarayıcısının ana sayfasının veya arama çubuğunun değiştiğini görüyorsanız, web tarayıcısının açığının bir kurbanı olabilirsiniz.
Kimlik avı uygulamaları da mobil cihazları tehdit eden siber saldırı çeşitleri arasında yer alır. Geçmişte de var olan bu yöntemde kimlik avı uygulamaları, tıpkı gerçek bir uygulamaymış gibi görünür. Bu sahte uygulamalar, kullanıcıların şifre, hesap numarası ve daha farklı bilgilerini çalmak için üretilir.
Mobil Cihazları Tehditlerden Korumak İçin Neler Yapılabilir?
- Mobil cihazlarda güvenlik önlemleri, bazı kişilerin gözünü korkutabilir fakat aşağıdaki basit adımlarla telefonun güvenliği en üst seviye çıkarılabilir;
- İşletim sisteminden sosyal medya uygulamalarına kadar her şey, bilgisayar korsanları için birer geçit olabilir. İşte bu nedenle telefonun işletim sistemini ve diğer yazılımları güncel tutmak, yazılımsal tehditlerin üstesinden gelmek için oldukça önemli bir yere sahiptir.
- Mobil yazılımları güncel tutmanın yanı sıra akıllı telefonun güvenliği için bir anti-virüs uygulaması kullanmak da oldukça faydalıdır.
- Birçok akıllı telefonun fabrika ayarlarında firewall bulunmaz. Firewall uygulamalarından birini kurarak cep telefonun siber saldırılara karşı daha dayanıklı hale gelmesi sağlanabilir.
- Cep telefonlarında mutlaka bir şifre kullanılmalıdır. Bu işlem, cihazın çalınması veya kaybolması durumunda veri güvenliği için gereklidir.
- Mobil cihazlara uygulama kurarken Google Play ve Apple Store gibi resmi uygulama mağazaları tercih edilmelidir. Bu mağazaları kullanmak, siber saldırı riskini önemli oranda düşürmek için tüketicilere olanak sağlar.
- Ivanti UEM üzerine kurulan ve asla devre dışı bırakılamayan Mobile Threat Defense- MTD çözümü de birçok şirketin mobil cihazların güvenliğini sağlamak için kullandığı yöntemler arasındadır.
- Üstelik yüzde yüz kullanıcı kabulü özelliği ile de bilinen MTD çözümü ile çok katmanlı şifre avcılığı koruması sayesinde güvenlik ve gizlilik arasında oldukça hassas bir denge kurulabilir. Şirketler, bu çözüm sayesinde çalışanların telefonlarında kurulan mobil uygulamaları rahatlıkla denetleyebilir.
Ivanti UEM sistemi üzerinde kurulu olan ve asla devre dışı bırakılamayan Ivanti MTD çözümü için redington.com.tr’nin alanında uzmanlaşmış ekibinden destek alabilirsiniz.