Müşteri Deneyiminde Veri Güvenliği

02.12.2021

Şirketler, veri güvenliği konusunda gerekli ve etkili önlemler alarak veri tabanlarını siber saldırılardan uzak tutabilir.

5

Teknolojinin hayatın hemen her alanında kendine yer bulmasıyla birlikte dijital platformların da önemi artmaya başladı. Dijitalleşen veriler, iletişim sürecini ve bilgi paylaşımını kolaylaştırsa da beraberinde bazı risklerin gündeme gelmesine neden oldu. Şirketler, veri güvenliği konusunda gerekli ve etkili önlemler alarak veri tabanlarını siber saldırılardan uzak tutabilir. Aynı zamanda müşteri deneyimini kaliteli hale getirerek kişisel verilerin güvenli bir şekilde saklanmasını sağlayabilir.

Veri Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Veri güvenliğini etkili bir şekilde sağlamak için üç temel ilkeye dikkat etmek gerekir. Aksi halde veri güvenliği zincirinde kopmalar meydana gelebilir ve şirket verileri siber saldırılara karşı savunmasız kalır. Gizlilik, kullanılabilirlik ve bütünlük ilkeleri doğrultusunda veri güvenliği sağlanabilir. Gizlilik ilkesi sayesinde hassas ve özel bilgiler yetkisi olmayan kişilerin erişiminden korunur. Kullanılabilirlik ilkesi, bilgilerin gerektiği durumlarda yetkili kişiler tarafından ulaşılabilir olmasını sağlar. Bütünlük ilkesi ise verilerin tesadüfen ya da kasıtlı olarak değiştirilmesine engel olur.
Hem şirket verilerinin hem de müşterilerin bilgilerini içeren veri tabanları, siber saldırıların odağındadır. Dijital veriler, güvenlik protokollerine sahip değillerse ve siber güvenlik önlemleri ile korunmuyorlarsa saldırılara açık hale gelir. Bu nedenle şirket ölçeğine bakmaksızın siber güvenlik uzmanlarından mutlaka destek almanız gerekir. Bu sayede verilerinizi korumanın yanı sıra müşteri deneyimini de iyileştirebilirsiniz.

Müşteri Deneyimini İyileştiren İpuçları

Sayıları gün geçtikçe artan siber suçlar, çeşitlenmeye de devam ediyor. Bu nedenle veri güvenliğini sağlamak için başvurulan çözümlerin de aynı şekilde geliştirilmeye ihtiyacı var. En güncel siber güvenlik uygulamaları ve sistemlerinden yararlanarak müşteri deneyimini iyileştirmeyi ilke edinen güvenli bir veri tabanı oluşturabilirsiniz. Bu bağlamda çalışanlarınızın siber güvenlik konusunda eğitimler almasını sağlayabilirsiniz.
Güvenli süreçler vadeden müşteri deneyimleri için müşterilerinizle paylaştığınız bülten gibi içeriklere uyarıcı notlar ekleyebilirsiniz. Bu içeriklerde oltalama saldırıları, kişisel verilerin şifrelenerek saklanması, siber tehditler, bilinmeyen ya da riskli e-postaları ve dosyaları açmama konusunda önemli bilgilere yer verilebilir.

Veriler İçin Üst Düzeyde Güvenlik Sağlayın

Şirket ve müşteri verilerinin güvenliği çalışanların sorumluluğunda olduğu için personelin siber güvenlik konusunda bazı önlemler alması gerekir. Oltalama ve sosyal mühendislik saldırıları, şirket çalışanlarını sıklıkla siber tehditlerin hedefine alır. Bu nedenle şirket çalışanlarının bu tür risklere karşı bilgilenmesi oldukça önemlidir. Şirket personeline iletilen virüslü içerikler, sahte bağlantılar, ödül ya da tehdit içerikli spam e-postalar şirket verilerinin güvenliğini ciddi ölçüde tehdit eder. Bu nedenle veri güvenliği sürecinde en dikkatli olması gereken grup, şirket çalışanlarıdır. Siber güvenlik tehditleri konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahip olmayan personeller, veri tabanının ciddi sorunlarla karşılaşmasına neden olabilir.
Personelin oryantasyon sürecinde olası siber saldırılar konusunda bilgilendirilmesi, şirketin önemli maddi ve manevi kayıplarla karşılaşmasına engel olur. Bu nedenle her şirket çalışanının hassas ve özel verilerin korunması konusundaki bilincinin üst düzeyde olması gerekir.

Siber Güvenlik Cihazlarından Yararlanın

Şirketler veri güvenliği konusunda titiz önlemler alarak müşteri deneyimini olumlu yönde etkileyebilir. Bu açıdan lisanssız yazılım ve uygulamalardan uzak durmak gerekir. İnternet üzerinden indirilen dosya ve çeşitli içeriklerin de mutlaka antivirüs taramasından geçirilmesine özen gösterilmelidir. Bu tür kritik uygulamalar hem müşteri hem de şirket verilerinin korunmasına yardımcı olur.
Önemli verilerin güvenli bir şekilde yedeklenmesine özen gösterilmelidir. Şirket çalışanlarının kullandığı uygulama, yazılım ve işletim sistemlerinin güncel tutulması sağlanmalıdır. Güncel sistemler, en yeni siber saldırılara karşı güçlü çözümler sunar. Bu nedenle her zaman güncel sistemlerin kullanılması gerekir.  Aynı zamanda firewall (güvenlik duvarı) cihazlarından da yararlanabilirsiniz. Bu cihazlar ile şirketlerin siber saldırılara karşı ihtiyaç duyabileceği koruma sistemleri oluşturulabilir. Redington ile şirket verilerinizi korumak için güncel ve etkili önlemler alabilirsiniz.