Nesnelerin İnterneti Nedir?
05.12.2020Nesnelerin İnterneti, birbirine bağlı nesnelerden ve insanlardan oluşan dev bir ağdır; bunların tümü, kullanım şekilleri ve çevreleri hakkında veri toplar ve paylaşır.
Nesnelerin İnterneti, herhangi bir cihazı (açma kapama düğmesi olan) internete ya da diğer bağlı cihazlara bağlama konseptidir. Nesnelerin İnterneti, birbirine bağlı nesnelerden ve insanlardan oluşan dev bir ağdır; bunların tümü, kullanım şekilleri ve çevreleri hakkında veri toplar ve paylaşır.
Buna, yiyeceklerinizi belirli süre boyunca otomatik olarak pişiren mikrodalgalar, yollarındaki nesneleri karmaşık sensörleriyle tespit edip kendi kendine giden arabalar, kalp ritminizi ve adımlarınızı sayan giyilebilir spor cihazları da dahildir.
Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır?
Yerleşik sensörlere sahip cihazlar ve nesneler, farklı cihazlardan gelen verileri entegre eden ve bilgileri belirli ihtiyaçlara yönelik olarak oluşturulmuş uygulamalarla paylaşmak için analitik uygulayan bir nesnelerin interneti platformuna bağlıdır. Bu güçlü IoT platformları, tam olarak hangi bilgilerin yararlı olduğunu ve hangi bilgilerin göz ardı edilebileceğini belirleyebilir. Bu bilgi, modelleri tespit etmek, tavsiyelerde bulunmak ve olası problemleri gerçekleşmeden öngörmek için kullanılır.
Örneğin, araba imalatçılığı yapan biri, hangi isteğe bağlı parçaların (deri koltuklar, alaşım jantlar gibi) popüler olduğunu bilmek ister. Bu kişi, Nesnelerin İnternetini kullanarak şunları yapabilir:
• Bir galeride hangi alanların en popüler olduğunu ve müşterilerin bu alanlarda ne kadar süre geçirdiklerini tespit etmek için sensörler kullanabilir.
• Hangi parçaların en hızlı ve en çok rağbet gördüğünü belirlemek için mevcut satış verilerini inceleyebilir.
• Satış verilerini otomatik olarak tedarik ile uyumlu hale getirebilir ve böylece ürünler stok dışı kalmaz.
Bağlı cihazlar tarafından toplanan bilgiler, gerçek zamanlı bilgilere dayanarak hangi parçaların depolanacağına dair akıllı kararlar vermenizi sağlar ve bu da zamandan ve paradan tasarruf etmenize yardımcı olur.
Gelişmiş analitiğin sağladığı içgörü süreçleri daha etkili kılmak için destek olur. Akıllı nesneler ve sistemler, özellikle tekrara düşen, sıradan, zaman alan ve hatta tehlikeli görevleri otomatikleştirebileceğiniz anlamına gelir. Bir şey internete bağlıysa, bilgi gönderebilir, bilgi alabilir veya ikisini birden yapabilir. Bu bilgi alma veya gönderme yeteneği işleri daha hızlı ve akıllı hale getirir ve aklı kullanmak her zaman iyidir.