Oracle Cloud VP ve Cloud Computing Teknolojisinin Geleceği

20.01.2018

Teknolojide en güncel konulardan biri de Bulut bilişim. Her geçen gün Bulut uygulamaları sayesinde dijitalleşen işletmelerin ve üretim tesislerinin başarılarını duyuyoruz.

4

Teknolojide en güncel konulardan biri de Bulut bilişim. Her geçen gün Bulut uygulamaları sayesinde dijitalleşen işletmelerin ve üretim tesislerinin başarılarını duyuyoruz. Peki Cloud Computing teknolojisinin geleceğinde neler var?

Oracle Cloud Day etkinliğinden sonra soruları cevaplayan ve Bulut bilişimin geleceğinde neler olabileceğini kendi vizyonu ile aktaran Oracle Cloud’un Genel Müdür Yardımcısı Ashish Mohindroo’ya göre 2018, teknolojide büyük değişimler göreceğimiz bir yıl olacak.

Bulut Bilişimin Bugünü

Konuşmasında işletmelerin Bulut uygulamalara nasıl yöneldiğini altı konu ile özetleyen Mohindroo, bu maddeleri ise şu şekilde özetliyor;

*İşletme içerisinde bulunan veri merkezini, daha sonra başka bir yere taşımak amacıyla optimize etmek

*Kurumsal bir firewall arkasına tam bir Cloud altyapısı inşa etmek

*Güncel iş yükünü optimize edilmemiş ya da düşük optimizasyondaki bir Cloud altyapısına taşımak

*Cloud üzerinde çalışan güncel uygulamalar geliştirmek için IaaS ve PaaS teknolojilerden yararlanmak

*Kullanılan eski teknolojileri, SaaS modelinde hizmet veren üçüncü parti altyapılarla değiştirmek

*Yeni işletmeler için doğrudan Cloud üzerinde geliştirilen uygulamaları seçerek işe başlamak

İşletmenin geçmişine ve ne kadar süredir faaliyette olduğuna göre seçilebilecek bu farklı yöntemlerin tamamı uygulanabilir. Seçim yapılırken yalnızca işletme yaşı değil; önceki dönemlerde yaratılan verinin büyüklüğü, bilişimsel iş yükü ve yasal yükümlülükler gibi pek çok farklı konu da dikkate alınır.

Seçilecek yöntem uygulandığında, geçmişte kullanılan teknolojiden çok daha iyi bir performans yaratması gerekir. Açık ve gelişen teknolojiler, işletmenizi güncel tutmanız için oldukça önemlidir.

Teknolojinin 20 yılda bir yaşanan büyük değişimlerden birinin ortasında olduğuna inandığını da belirten Mohindroo, hiçbir sektörün bu değişime direnemeyeceğini de söylüyor.

Cloud Computing Teknolojisinin Geleceği

Cloud teknolojilerin geliştirilmesinde tek bir yazılım diline bağlı kalınma zorunluluğu olmadığını söyleyen Mohindroo, birçok farklı dilin birlikte kullanılması ile geliştirilen uygulamalar görmeye başlayacağımızı belirtiyor. Geçtiğimiz yıllarda Java, JavaScript ve Ruby gibi diller kullanılarak geliştirilen bu uygulamalar, yakın gelecekte çok dilli bir yapıya kavuşacak.

Açık kaynak kodlu platformlar üzerinde geliştirilen mikro servislerin birlikte çalışabilmesi için çok dilli geliştirme sürecinin bir zorunluluk olduğunu belirten Mohindroo, bu sürecin sonunda müşteri beklentilerini tam olarak karşılayacak uygulamalar göreceğimizi düşünüyor.

Geliştirme süreçlerinde kullanılan farklı araçlar ve gelişen platformlar sayesinde çok daha ilgi çekici ürünler görmeye de başlayacağız. Bu noktada devreye giren yapay zeka uygulamaları ve container sisteminin de büyük rol oynayacağı düşünülüyor. Yapay zeka sayesinde verilerin daha efektif şekilde analizi yapacak süreçler, hızlı düzen tanıma sistemleri ve daha yüksek güvenlikli uygulamalar yaratmak mümkün. Containerlar ise uygulamaların ölçeklendirilmiş, doğru şekilde paketlenmiş ve farklı ortamlara taşınabilir şekilde yayına alınmasını sağlıyor.

Gelecekte Cloud uygulamalarının kendini yürütebilecek ve geliştirebilecek hale geleceğini söyleyen Mohindroo, bunun yazılım profesyonelleri açısından da büyük bir avantaj olacağını belirtiyor. Yazılımcıların operasyonel süreçlere dahil olma zorunluluğunun ortadan kalkacağını, kod yazma ve geliştirme için daha fazla zamana sahip olacaklarını düşünüyor.

Oracle platformunda sunulan araçların yalnızca Oracle veri tabanları için değil; SQL, NoSQL ve diğer veri tabanları için de optimize edildiğini özellikle vurguluyor.

Önümüzde 12 aylık süre içerisinde IaaS ürünlerinden PaaS ürünlerine büyük bir kayma olacağını düşündüğünü de belirten Mohindroo, işletmelerin operasyonel süreçlerden arınarak müşterilerin beklentilerine odaklanabileceklerini de ekliyor.                 

Kaynak: http://searchcloudapplications.techtarget.com/feature/Oracle-Cloud-VP-on-the-future-of-cloud-computing-technology