Splunk Nedir? Avantajları Nelerdir? Splunk Çözümleri Nelerdir?

05.01.2021

Splunk, siber güvenlik ve IT operasyonlarında çözüm sunan bir yazılım platformudur. Şirketin amacı, mevcut olan tüm sorular, kararlar ve eylemler için veriyi sürece dahil etmeyi içerir.

splunk On-Call

Splunk, siber güvenlik ve IT operasyonlarında çözüm sunan bir yazılım platformudur. Şirketin amacı, mevcut olan tüm sorular, kararlar ve eylemler için veriyi sürece dahil etmeyi içerir. Temelde güvenlik, IT operasyonları ve Devops çözümleri sunulur. Bu çözüm veri desenlerini tespit edip, metrik sağlayıp, sorunları teşhis ederek kurumların makine verilerinden faydalanmasına izin verir. 

Makine verisi karmaşık, anlaşılması zor, yapılandırılmamış verilerden meydana gelir. İşletmelerin bu veriyi işlemden kullanması mümkün değildir. Veriler yazılım çözümü tarafından işlenerek işletmelerin faydalanabileceği bir forma getirilir. 

Splunk Avantajları Nelerdir?

Splunk, avantajları sayesinde farklı ölçekteki işletmeler tarafından kullanılır. Sensör, internet sitesi, uygulama ve cihazlar tarafından üretilen veriler işlenerek veriye dayalı karar verme süreçlerinde kullanılır.

•    Farklı cihaz ve platformlardan veri toplanarak işletmelerin veriye dayanan kararlar vermesine izin verir. 
•    Eş zamanlı olarak birden fazla sistemden veri çekilebilir. 
•    Büyük veri eğitimine izin verir.
•    Veriler json, .csv gibi farklı formatlarda girdi olarak sağlanabilir. 
•    Altyapının yukarı yönlü ölçeklenmesi için gerekli kaynak tahminleri gerçekleştirilebilir. 
•    Sistem performansı analiz edilir ve performans kaybına neden olan noktalar tespit edilir.
•    İşletme metrikleri takip edilir. 
•    Verilerin görselleştirilmesi ve ilgili raporların oluşturulması için panel oluşturulabilir. 
•    Daha sonra kullanmak için veriler çekilebilir ve saklanabilir. 

Splunk Çözümleri Nelerdir?

Splunk çözümleri üç ayrı kategoride incelenebilir:

1. Siber Güvenlik Çözümleri

Splunk siber güvenlik çözümleri, riskleri en aza indirerek işletmelerin inovasyon yapmasına izin verir. Veriler, güvenlik çözümlerine entegre edilerek analitik ve operasyon çözümleri sunulur. Riskleri anlamak, sızmalara karşı koymak ve yönergelere uyum sağlamak en çok tercih edilen siber güvenlik çözümleri arasında yer alır. 

2. IT Operasyonları

IT operasyonlarında veriye dayalı karar verilmesiyle işletmelerin gelişim ve dönüşüm süreçlerine katkıda bulunur. Teknik çeviklik, kapasite ve hız için gerekli yazılım çözümleri sunulur. İşletme izleme ve AIOPs, IT operasyonlarında kullanılan çözümler arasında sayılabilir. 

3. Devops

Devops ise benzersiz kullanıcı deneyimi sunmak için süreçlerin hızlandırılmasına izin verir. Karmaşık ve bulut sistemleri daha iyi yönetilir. Derinlemesine içgörüler sayesinde kullanıcı deneyimi üst düzeye çıkarılır. Altyapı izleme, olay cevapları ve uygulamaların modernleştirilmesi Spunk devops çözümleri arasında yer alır.