Turkcell ile LinkPlus’tan Bulut Pazarını Büyütecek İşbirliği

07.02.2018

Türkiye’nin ilk ulusal bulut veri merkezi Oracle Cloud Data Center, Turkcell Veri Merkezi bünyesinde, Türk müşterilerinin yanı sıra bölgedeki kuruluşların hizmetine de sunulmak üzere kuruldu.

1

Türkiye’nin ilk ulusal bulut veri merkezi Oracle Cloud Data Center, Turkcell Veri Merkezi bünyesinde, Türk müşterilerinin yanı sıra bölgedeki kuruluşların hizmetine de sunulmak üzere kuruldu. Oracle ve Turkcell işbirliği ile kurulan veri merkezinde, Oracle’ın IaaS ve PaaS bulut hizmetlerinin, müşterilere çözüm odaklı bir anlayışla ulaştırılması ve yaygınlaştırılması hedefleniyor. Turkcell, bu hedef doğrultusunda Oracle’ın deneyimiyle ve çözüm sağlayıcı rolüyle öne çıkan katma değerli distribütörü LinkPlus ile birlikte yol alıyor. Oracle, Turkcell ve LinkPlus işbirliği ile oluşan bu güçlü sinerjinin, her üç kuruluşun da bulut pazarındaki kapsama alanını genişletmesi, özellikle Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalmasını gerektiren, yerel düzenlemelere uyumluluğun öne çıktığı finans, sigortacılık ve kamu sektörlerindeki bulut dönüşümünü hızlandırması bekleniyor.

Dünya Dijitalleşiyor

Günümüz iş dünyasında klasik iş anlayışının değiştiği, hızla dönüştüğü bir dönemden geçtiğimize dikkat çeken Turkcell Kurumsal Çözümler ve Servisler Direktörü Barbaros Özdemir, konuyla ilgili görüşlerine şöyle devam ediyor: “Örneğin perakendeciler e-ticarete atılırken, bir oteli dahi olmayan şirketler konaklama firmasına dönüşebiliyor. Dijitalleşen bu yeni dünyada bilgi teknolojileri alanında her geçen gün yeni bir gelişmeye tanık oluyoruz. Elbette, teknoloji ile birlikte tüketicinin beklentileri de değişiyor. Şirketler ise teknolojinin işlerine sağlayacağı verimlilik ve faydaya odaklanırken, gelişmelerini destekleyecek, işlerini dijital dünyaya hızla entegre edecek, bir taraftan rekabetçiliklerini koruyacak yenilikçi çözümlere yöneliyorlar. Bu noktada bulut teknolojileri, şirketlerin beklentilerine, artan ihtiyaçlarına en hızlı, en esnek şekilde cevap veren, ilk gün maliyetini minimize eden, oyunu tamamen değiştiren bir yaklaşım olarak öne çıkıyor. Özellikle 4.5G kullanımıyla birlikte artık herkesin mobil cihazlar üzerinden internete girdiği bir dünyadayız. İnternet hızının artmasıyla birlikte oluşan devasa verinin işlenmesi, yönetilmesi ve depolanması ihtiyacı iyice kendisini ortaya koyarken, bulut teknolojilerinin önemi bir kat daha artıyor.”

Uluslararası Standartlarda Bir Veri Merkezi

Turkcell Kurumsal Çözümler ve Servisler Direktörü Barbaros Özdemir, “Uluslararası standartlarda bir veri merkezi, günümüzün dijitalleşen dünyasında büyük bir ihtiyaç olarak ortaya çıkan bulut teknolojilerinin olmazsa olmazıdır” diyor. Bu nedenle, artan verinin hacmine uygun olarak Gebze’de, hem yerli hem yabancı firmalar için dünya standartlarında bir veri merkezi inşa ettiklerini vurgulayan Özdemir; “Türkiye’nin en büyük Tier 3 sertifikalı veri merkezi Turkcell Gebze Veri Merkezi ile Turkcell, Türkiye’nin en büyük veri merkezi beyaz alan işletmecisi olarak öne çıkıyor. Türkiye’nin bu en güvenli ve en verimli veri merkezinde artık Oracle Cloud altyapısını da barındırıyoruz ve Oracle kullanıcılarının verilerini merkezimizde saklamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.” KURUMSAL BULUT KULLANIMINI

Artıracak Bir İşbirliği

Turkcell Kurumsal Çözümler ve Servisler Direktörü Barbaros Özdemir, kurumsal bulut kullanım oranlarına değinerek, Oracle ve Turkcell işbirliği ile hayata geçirilen Oracle Cloud Data Center’ın bulut pazarının büyümesine katkı sağlayacağına dikkat çekiyor: “Bugün Avrupa’da birçok ülkede kurumsal bulut kullanımı yüzde 80’lere çıkmış durumdayken ülkemizde bu oran henüz yüzde 25’ler düzeyinde kalıyor. Bu noktada Oracle ve Turkcell işbirliği son derece büyük bir önem taşıyor. Bütünleşik olarak sunulan hizmetleri kapsamasıyla çok dikkat çekici bir örnek oluşturan ve en yeni teknolojilerin kullanıldığı Oracle Cloud Data Center’ın bulut pazarının büyümesine çok ciddi bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” Turkcell, Gebze’de yer alan Türkiye’nin en büyük Tier 3 sertifikalı veri merkezi ile Türkiye’nin en büyük veri merkezi beyaz alan işletmecisi olarak öne çıkıyor. Turkcell Gebze Veri Merkezi’nde artık, Türkiye’nin ilk ulusal bulut veri merkezi olan Oracle Cloud Data Center da yer alıyor.

Sürdürülebilir Başarı Odaklı Yaklaşım

Oracle Cloud Data Center, kamu, finans, sigortacılık gibi ulusal çözümler gerektiren sektörlerin bulut ile daha güvenli bir şekilde buluşmasında önemli bir görev üstlenecek. Peki, bu kadar kritik bir sorumluluğa sahip olan veri merkezinin sürdürülebilir bir başarı ile hizmet vermesi nasıl sağlanacak? Turkcell Kurumsal Çözümler ve Servisler Direktörü Barbaros Özdemir, bu konuya da şu sözlerle açıklık getiriyor: “Bir veri merkezinin en önemli sürdürülebilir başarı kriterleri arasında ilk sırada ‘güvenlik’ yer alır. Turkcell Gebze Veri Merkezi, uluslararası standartlarda bir güvenlik anlayışıyla yönetiliyor. Merkezimizin içi ve dışı uzman ekiplerimizle 7/24 takip ediliyor. Binamız fiziksel anlamda afetlere dayanaklı olarak inşa edildi.

Örneğin duvarlarımız ve kapılarımız 120 dakikayangına dayanabiliyor ve tüm binamızı kapsayan bir yangın kompartizasyonu bulunuyor. Turkcell Gebze Veri Merkezi’nde enerji ve erişim yedekliliği farklı güzergahlardan sağlanıyor. Tier 3 tasarım sertifikasının yanı sıra Tier 3 standartlarında inşa edilmiş tesis sertifikasına da sahibiz. Türkiye’de müşterilerine bu sertifikayla hizmet veren ve bu sertifikayı ilk alan kuruluş olmaktan gurur duyuyoruz. Ayrıca yakın zaman önce Tier 3 operasyonel sürdürülebilirlik sertifikasını da alarak bir ilki daha başardık. ISO 27001 bilgi güvenliği, ISO 22301 iş sürekliliği, ISO 9001 Kalite, ISO 10002 müşteri memnuniyeti, ISO 50001 enerji verimliliği ve Leed Gold sertifikalarına da sahibiz.”

LinkPlus İle Deneyimler Birleşiyor

Turkcell Kurumsal Çözümler ve Servisler Direktörü Barbaros Özdemir, Turkcell’in, uzun yıllardır sürdürdüğü veri merkezi işletmeciliğinin yanı sıra sunduğu bulut servisleriyle de önemli bir deneyime sahip olduğunu belirtiyor. Artık bu deneyimi farklı alanlara taşıyabileceklerini vurgulayan Özdemir, konuyla ilgili beklentilerini ve bu doğrultuda LinkPlus ile yol arkadaşlığı yapmaya nasıl karar verdiklerini ise şu sözlerle aktarıyor: “Oracle’ın stratejik bir kararla bulut hizmetleri alanında Turkcell ile işbirliğine gitmesi, bu alandaki deneyimlerimizi farklı alanlara taşımamıza olanak veriyor. Kendi hizmetlerimizle Oracle çözümlerini bir araya getirerek, son kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap vermeyi ve onları güvenli, kesintisiz esnek bir altyapıyla dijitalleştirmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda LinkPlus ile birlikte ilerlemeye karar vermemizde ise LinkPlus’ın Oracle Bulut hizmetlerinin Türkiye pazarında büyümesi için sağlayacağı katma değer ve kanal ağındaki bağımsız yazılım iş ortaklarıyla (ISV’ler) birlikte üstleneceği çözüm sağlayıcı rolü etkili oldu.

LinkPlus, uzun yıllardır Oracle’ın tüm teknoloji, ürün ve çözümlerinde, özellikle bugüne baktığımızda yoğun olarak bulut tarafında katma değer sağlayan kıymetli bir distribütörü. Kanal ağı içinde çok güçlü ISV’ler yer alıyor. Bu noktada, Turkcell’in sahip olduğu deneyim ve LinkPlus’ın deneyimini buluşturmayı, son kullanıcının ihtiyaçları için çözüm geliştiren bağımsız yazılım iş ortaklarını da işin içine katarak güçlü bir sinerji oluşturmayı amaçladık. LinkPlus’ın geleceğe yönelik kendisine çizdiği yol haritası ile Turkcell’in bu alandaki hedefleri de örtüşüyor. Bu nedenle Turkcell olarak Oracle’ın verisine ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşarken, tüm Oracle iş ortaklarına kapılarımızın her zaman açık olduğunu da belirtmek isteriz.” Turkcell Kurumsal Çözümler ve Servisler Direktörü Barbaros Özdemir, sözlerine şöyle devam ediyor: “Turkcell’in sahada müşterilerine birebir aktif satış yapan 500’den fazla satış yöneticisi bulunuyor.

Müşterileri dinleyen, anlayan, ihtiyaçlarını belirleyen ve onlara uygun çözümler sunan bu ekip kanalıyla gelen talepler, hem mevcut ürünlerin geliştirilmesinde hem de yeni ürünlerin ortaya çıkarılmasında önemli rol oynuyor. Turkcell’in bu stratejik gücü, erişim, güvenlik, proje yönetimi ve diğer katma değerli servisleri ile birlikte, LinkPlus kanalıyla Oracle’ın ürün, hizmet sağlayıcı ve çözüm ortaklarıyla aynı potada bir araya getiriliyor. Turkcell ve LinkPlus, birlikte doğru projelerde doğru konumlandırmalar yaparak, pazarın büyümesinde ortak bir sorumluluğu paylaşmaya hazırlanıyor.”

Turkcell LinkPlus'ı Tek Distribütor Olarak Seçti

LinkPlus Genel Müdürü Cem Borhan, “Turkcell’in Oracle Cloud Data Center hedefleri doğrultusunda LinkPlus’ı tek distribütör olarak seçmiş olması tesadüf değil” diyor. LinkPlus, sunduğu katma değerli distribütörlük hizmetlerinin kalitesiyle öne çıkan, Türkiye pazarında köklü geçmişiyle dikkat çeken bir kuruluş. Oracle teknolojileri alanında teknik destek verebilecek deneyimli bir ekibi olan LinkPlus, bünyesinde kurmuş olduğu Oracle Partner HUB çatısı altında bir Demo Merkezi ve PoC Merkezi (Proof of Concept-Kavram Kanıtlama Merkezi) barındırıyor. Ayrıca, Oracle teknolojileri, ürün ve çözümlerine dair kapsamlı eğitim programları düzenleyerek, hem iş ortaklarını hem de Oracle müşterilerini eğitiyor.

Pazar hakimiyetine sahip olan LinkPlus, özellikle yıllar içerisinde Oracle ile birlikte geliştirdiği ISV ağı sayesinde ciddi bir sektör knowhow’ına da sahip bulunuyor. Bütün bunlar bir araya geldiğinde, ortaya katma değerli distribütörlük modeli çıkıyor. “LinkPlus olarak son yıllarda stok tutmayacağımız, proje bazlı ilerleyeceğimiz ürünlere yöneliyoruz” diyen Cem Borhan, distribütörlüğünü üstlendikleri tüm markalarda bu anlayışla hareket ettiklerini, stok maliyetini yüklenmedikleri için katma değerli hizmetlere odaklanabildiklerini ve kendilerini “Center of Exellence” olarak konumlandırabildiklerini vurguluyor. 2016 yılında Redington Group çatısı altında yeni bir işbirliğine adım atan ve global bir kimlik kazanan LinkPlus’ın Genel Müdürü Cem Borhan, katma değerli distribütörlük kavramının “aggregator” (toplayıcı) adı altında yeniden tanımlandığına dikkat çekiyor. Bu doğrultuda, farklı teknolojileri tek bir çözüm altında toplayarak birleştirebilme yeteneklerine odaklanan LinkPlus, “katma değerli dağıtıcılık” rolünü, “çözüm sağlayıcı toplayıcılık” rolüne dönüştürüyor.

Cem Borhan, bu dönüşümde Turkcell’in Oracle Cloud Data Center distribütörlüğüyle birlikte çok daha hızlı yol alabileceklerini belirtiyor. Turkcell’in son kullanıcı olmasının yanı sıra aynı zamanda kendisini ekosistem içinde önemli bir Oracle iş ortağı olarak konumlamış olması da bunda önemli bir etki yaratıyor. Cem Borhan, konuya dair değerlendirmelerini şu sözlerle noktalıyor: “Kendisini telekom operatörlüğünden çok artık bir ‘dijital operatör’ olarak tanımlayan Turkcell’i ISV ağımızın bir parçası gibi görüyoruz. Turkcell’in sahadaki satış gücü ile bugüne kadar erişemediğimiz tüm noktalara erişebileceğimizi düşünüyoruz. Turkcell ile birlikte, KOBİ’lerden kamu sektörüne uzanan geniş bir çerçevede, bulut pazarını ve bulut pazarındaki payımızı büyütmeyi hedefliyoruz.”

Turkcell'in Deneyimi İş Modeline Katkı Sağlıyor

Oracle Türkiye ve Orta Asya Kanal Müdürü Ahmet Sarı, Oracle Cloud Data Center hizmetlerini sunarken kurguladıkları iş modelinin Turkcell için çok tanıdık olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor: “Turkcell, bizim halihazırda Bulut Bilişim’de tanımladığımız aylık, üç aylık, yıllık fiyatlandırma iş modelini uzun yıllardır kendi hizmetleri kapsamında uygulayan bir kuruluş. Oracle dünyası bugüne kadar bu yaklaşıma alışık değildi. Bu nedenle Turkcell’in bu anlamdaki deneyimini, bilgisini çok önemsiyoruz. Bu deneyim, bu yolda çok daha güvenle ilerlememize olanak veriyor.” Ahmet Sarı, Turkcell’in bu işi yaparken bir distribütör ile çalışmasını da sonuna kadar desteklediklerini belirtiyor ve LinkPlus’ın sektör deneyimi, organizatör kimliği, uzman ekibi, Partner HUB altyapısı ile çok önemli katkılar sağlayacağını vurguluyor. Ahmet Sarı, konuyla ilgili görüşlerini şöyle ifade ediyor: “Oracle, Turkcell ve LinkPlus işbirliği ile geldiğimiz noktada rekabette çok ciddi bir üstünlük elde ettiğimize inanıyorum. Oracle, bulut alanında rekabet ettiğimiz diğer teknoloji sağlayıcılar arasında, veri merkezini ülke sınırları içerisinde, hem de Türkiye’nin en büyük Tier 3 sertifikalı veri merkezi olan Turkcell Gebze Veri Merkezi gibi güvenilir bir yapı içerisinde konumlandırmış tek kuruluş olarak öne geçiyor. Üçlü sinerji ile birlikte bu rekabet avantajını daha da güçlendireceğimizi, büyük fark yaratacağımızı düşünüyoruz.”