Yükselen Bilişim Terimi "Operational Intelligence" Ne Demek?

06.01.2018

İş dünyasında geniş şekilde kullanılmaya başlanan veri analizi yöntemleri sayesinde büyük verilerden aksiyon alınabilir iç görü elde edilmesi kolaylaştı.

1

İş dünyasında geniş şekilde kullanılmaya başlanan veri analizi yöntemleri sayesinde büyük verilerden aksiyon alınabilir iç görü elde edilmesi kolaylaştı. Bu iç görülerin etkin, güncel ve verimli olabilmesi için ise anlık analizler yapılması gerekiyor.

Uzun süredir iş literatüründe olan iş zekası (business intelligence) terimi, yerini operational intelligence’a (operasyonel zeka) bırakırken gelin bu terimi detaylıca inceleyelim.

Operational Intelligence Nedir?

Veri analizine yeni bir boyut katan operational intelligence terimi, işletmenin operasyonel süreçleriyle ilgili olan kararların ve aksiyon planlarının anlık veri analizi ile oluşturulmasını sağlar. Veri analiz işlemleri çoğunlukla otomatize edilmiş süreçlerdir, bu analizlerin sonuçları ise anlık kullanım amacıyla operasyona dahil edilir.

Genellikle müşteriye yönelik operasyonlarda hızlı ve etkin geri dönüş sunulmasını amaçlayacak şekilde oluşturulan operational intelligence uygulamalarında, belirlenen girdilere yönelik otomatik dönüşler de programlanabilir.

Müşteri hizmetleri, satış temsilcileri ve sağlık profesyonelleri tarafından etkin şekilde kullanılır. İş zekası alanında uygulanan sorgulama ve raporlama tekniklerinin bazıları operasyonel zeka tarafından aktif olarak kullanılsa da, uygulanan yöntemler çok daha ileridir.

Verilerin anlık şekilde analiz edilmesi sayesinde erken uyarılar gönderilmesi, farklı proseslerin uygulamaya alınması ya da yönetimsel kararların alınması sağlanır. Hızlı ve veriye dayalı aksiyon almak isteyen işletmeler için ideal analiz yöntemidir.

 

İş Zekası ile Farkı Nedir?

Operational intelligence ile business intelligence arasında bazı temel farklılıklar bulunsa da, iki sürecin de amacı aynıdır; verilere dayalı ve güvenilir aksiyon planları oluşturmak. İş zekası alanında bu süreç, belirli dönemler içerisindeki verilerin ayrı ayrı ve bütün olarak ele alınması, analizi ve raporlanması şeklinde ilerler. Bu nedenle iş zekasının ürettiği sonuçlarla oluşturulacak olan aksiyon planı, anlık olmaktan uzak ve ileriye dönüktür.

Operational intelligence ise verilerin anlık olarak analiz edilmesini sağlayacak yöntemler içerir. Raporlanan veriler bir dashboard üzerinden yetkili kişilere sunulur ve aksiyon anlık şekilde alınabilir. Anlık veri analizlerine dayanarak operasyon süreçlerinde farklı prosesler işleme alınabilir, ek güvenlik önlemleri devreye sokulabilir ya da uyarı bilgilendirmeleri gönderilebilir.

Her iki yöntem de bir arada kullanılabilir, birçok büyük firma iki yöntemi de aktif olarak kullanmayı tercih etmiştir. Birinin kullanılıyor olması, diğerine olan gereksinimi ortadan kaldırmaz. Geleceğe yönelik, büyük ve köklü aksiyonların alınması için iş zekası raporlarını aktif olarak kullanmaya devam ederken; anlık geri dönüşleriniz ve operasyonel süreçleriniz için operational intelligence uygulamalarından yararlanabilirsiniz.

Operational Intelligence Uygulama Alanları

Özellikle müşteriye dönük operasyonel süreçler, anlık bilgilerin ve aksiyon planlarının en çok ihtiyaç duyulduğu alanlardır. Çağrı merkezi ve satış operasyonlarınızda veri girdilerini analiz ederek anlık güncellemelerinizi yapabilme imkanı, uzun vadede işletmenizin gelirlerini ve müşteri memnuniyetini ciddi şekilde etkiler.

Giderek dijitalleşen dünyada müşterilerinize sunduğunuz online deneyim, işletmenizin itibarını büyük oranda etkiler. Özellikle e-ticaret operasyonlarında müşterilerinize anlık öneriler sunmak, kesintileri hızlı şekilde tespit etmek ve sitenizdeki problemli alanları belirlemek için operational intelligence uygulamalarından yararlanabilirsiniz.

Üretim yapan işletmeler için de pek çok farklı uygulama alanı bulunmaktadır. Makinelerden gelen verilen anlık analizi sayesinde, yaşanabilecek olası kesintilerin önüne geçilmesi sağlanabilir. Bilişim altyapınızda ve makinelerinizde üretilen verilen hızlı, güvenilir ve etkin şekilde analiz edilmesi yalnızca duraklamaların değil; güvenlik tehditlerinin de engellenmesine de yardımcı olur. Bu sayede olası tehditleri, olabilecek en düşük zararla atlatmanız sağlanır.

Sistemlerinize ve altyapınıza yönelik saldırılar, mali kayıplara ve itibar kaybına neden olabilir. Gelişen teknolojilerin beraberinde getirdiği güvenlik açıkları ve bu açıkları kullanarak işletmenizin gizli bilgilerine erişmek isteyen kötü niyetli kişiler, modern dünyanın en büyük tehditleri arasında yer alır.

Sistemlerinizde alışılagelmişin dışında bir gelişme olduğunda bunu anlamak oldukça uzun bir zaman alabilir, kaybettiğiniz zaman içerisinde ciddi zararlarla yüz yüze gelebilirsiniz. Operational intelligence uygulamaları, anormal olan her türlü gelişmeyi anlık olarak takip edebilmenizi ve veriye dayalı karar almanızı sağlar.

Operational inteligence uygulamalarında belirli triggerlar ve uygun responselar belirleyebileceğiniz gibi, manuel karar alma mekanizmaları da kullanabilirsiniz.